12.09.2024 13:09

Още по-голям и с далеч по-тежки последствия ще бъде провалът с капиталовата програма на София: Иван Таков

Видян 189 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 10 месеца от ПП-ДБ-СС взривиха всичко, до което се докоснаха в София. Този извод направи Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС, в изказването си в началото на първата за сезона сесия на Столичния общински съвет. "Голямото ми притеснение е, че част от бомбите им нанесоха необратими последствия, заяви той и се обърна към кмета Терзиев, заместниците му и общинските съветници от ПП-ДБ-СС с думите: "Софиянци пропищяха от вас, колеги".

Иван Таков беше категоричен, че ако случайно срещнат гражданин на улицата бъде помолен да посочи едно хубаво нещо, което от ПП-ДБ-СС са направили за града в последните 10 месеца, няма да може. "Защото просто няма такова, продължи той. - Но със сигурност, без да се замисли дори всеки човек, ще изреди грандиозните и шумни провали - разчлененият Паметник на Съветската армия, безумната и скандална реорганизация на движението в центъра около НДК и отрязаните многогодишни дървета по ул. "Опълченска".

Председателят на БСП - София определи ситуацията в момента в Столична община като "странна, странно объркана, неопределена и хаотична". "Това води до пълен блокаж на работата на София и софиянци, заяви Иван Таков. - Усещането на хората в града е за още от същото, въпреки грандиозните заявки от страна на ПП-ДБ-СС преди местните избори миналата година за пълна промяна в работата, за нов и модерен подход, за диалогичност. Уви, нищо от това не видяхме. Наслушахме се преди година на заклинания, на закани и обещания за промяна, за ревизии на старото управление, за по-добър живот на хората в града. Останаха си там - в предизборната кампания. Сега обаче няма да кажа, че е станало по-зле в сравнение с предишното управление на София. Ще кажа само, че нищо не се е променило в управлението на града. Бедите и неблагополучията в конкретните действия на кмета, заместниците му, на назначените от тях директори на дирекции няма смисъл да ги коментираме. Всички ги видяхме, а не малка част от гражданите ги усетиха, защото бяха пряко засегнати".

Иван Таков добави, че освен добилите публичност провали, защото с действията си от ПП-ДБ-СС предизвикаха омразата и последвалите от нея бурни протести от страна на гражданите, има и други. "За съжаление, още по-голям и с далеч по-тежки последствия ще бъде провалът с капиталовата програма тази година, прогнозира той. - Гласуваха в бюджета над 600 млн. лв. за нея, а три месеца преди края на годината не се вижда никакво движение по изпълнението й. Предходното управление редовно отчиташе сериозно неизпълнение на капиталовата програма, като са стигали до обидните 45%, и понасяше жестоки критики за това, но от ПП-ДБ-СС тази година вероятно ще счупят всички рекорди. Това е изключително лош знак, който показва, че София не се развива. Заради тях в момента София не расте, но старее".

Според Иван Таков, столичният градски транспорт е другата голяма бомба, която всеки момент от ПП-ДБ-СС ще взривят. "Средствата за допълнително увеличение на заплатите, за бонуси и за охрана на метрото, които бяхте договорили с финансовия министър на Сглобката Асен Василев, останаха в небитието. Там, където отиде и самата Сглобка, коментира Таков, който е председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. - Тоест, пари за ново увеличение на заплатите към момента няма. Недофинансирането на транспортните дружества, както и недостигът на шофьори поставя под много сериозен риск попълването на графиците и съвсем скоро ще се окаже невъзможно изпълнението им, а столицата - с обществен транспорт под въпрос. И това съвсем не е преувеличение, а е напълно реална опасност. В столичния градски транспорт положението е критично".

Иван Таков добави, че такава е ситуацията и в "Топлофикация", която заплашва със страшна сила да погълне София тази зима. "Задълженията на това общинско дружество гонят 2 милиарда и на практика то е в технически фалит. Решение на този огромен проблем няма, каза още той. - Въпросите, свързани с бъдещето на София и с по-добрия и удобен начин на живот на гражданите, са все така много - за сметопочистването, за здравеопазването, за образованието... И са същите като преди година. Реално за 10 месеца кметът, заместниците му и общинските съветници от ПП-ДБ-СС дори не започнаха да решават системните проблемите в града, които наследиха. Точно обратното - създадоха куп нови. И нямат нито план, нито програма, нито идея как да се справят".

Иван Таков отбеляза също, че хората на София миналата година не дадоха правото на нито една политическа партия или коалиция сама да управлява града. "Единственият начин всички ние в СОС да бъдем полезни на нашия град и на хората в него е да работим заедно, заяви той. - Проблемите са огромни и решението им не е по силите само на една политическа група. Дано провалите са ги научили, че обществената работа не се подчинява на правилата от бизнеса. За обществената работа са необходими отговорност, коректност, диалогичност, политическа култура и смирение в името на доброто на града и на хората в него. Предстоящият политически сезон ще бъде напрегнат, на прага сме и на поредните предсрочни парламентарни избори. Ние, общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България", ще бъдем по местата си, ще работим отговорно и няма да се поддаваме на предизборни манипулации и провокации. Вярвам, че това е единственият правилен път за печелене на доверието на гражданите и за постигане на добри резултати не само на избори.

Нека всички в СОС да бъдем по-отговорни и по-социалночувствителни към проблемите на хората и на града ни, а след това да мислим за предизборните кампании. Желая повече разум и отговорност в решенията и действията на всички общински съветници! Нека дългът ни към хората в София да бъде по-силен от ината и личните ни страсти".


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от