Свързани новини

01.06.2020 13:36

Отново Елип Пелин на матурите

Видян 2095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин писаха днес зрелостниците на матурата по български език и литература. Това става ясно от фейсбук групата Матури 2020, в която младежите се питаха шеговито: "Наядохте ли се с чорба?" или "Как ви дойде чорбата на Елин Пелин, за мен беше много вкусна", предаде Сега.


Произведението е от учебния материал за 11-ви клас. Елин Пелин се пада за втора поредна година на матурата по български език. Миналата година зрелостниците писаха върху разказа "Косачи". 


Близо 49 хиляди ученици се върнаха днес в училищата, но само за да държат матура по български език и литература.


Тя се провежда в 5162 зали на 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение. Всички зали и училища са дезинфекцирани и запечатани още в петък. Преди отварянето им тази сутрин, те бяха още веднъж дезинфекцирани. На входа имаше медицински лица, които мереха температурата на абитуриентите. Инструкцията е, ако тя е над 37.3, да се мери повторно, и ако температурата се потвърди и втория път, да се взема индивидуално решение как да се постъпи.


Учениците бяха допускани в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра. Те минаха последователно и през проверка на документа за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) и на служебната бележка за допускане на държавния зрелостен изпит, и дезинфекцията на ръцете. В изпитните зали зрелостниците могат да влизат с поставени предпазни маски или с шлемове, а по желание - може и с ръкавици. По време на изпита те могат да махат маските си по желание.


Точният брой на зрелостниците е 48 582 души, а изпитът им започна в 9 часа. Малко след 7.30 ч. в МОН беше изтеглена темата - номер 18, по която ще работят младежите. Тя е за третата част на матурата (41-вия въпрос), по която те ще пишат есе или интерпретативно съобщение. Заради дистанционното обучение, в което премина по-голямата част от втория учебен срок, в изпита няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Никола Вапцаров,  "Железния светилник" на Димитър Талев, "Тютюн" на Димитър Димов.


Самият изпитен вариант бе генериран 11 718 750 възможни комбинации. "До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра", обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов. Той пожела успех на всички ученици и изрази надежда, че "по-малко ще преписват" на изпита.


Просветният министър Красимир Вълчев коментира пред Би Ти Ви, че организацията на матурата е добра, осигурени са и достатъчно квестори.


Матурата по български език и литература ще продължи 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа. Младежите не могат да излизат от изпитната зала, преди да са предали работата си по съответния модул. Първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул - също един час - включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.


Изпитните работи трябва да се оценяват от 3 до 14 юни, а резултатите от тях да бъдат обявени до 15 юни. Зрелостниците ще получат дипломите си на 26-и юни, или с четири дни по-късно заради промяната в датите на държавните зрелостни изпити, наложена заради извънредното положение в страната.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си