09.09.2024 09:24

Пекин забрани на чужденци да осиновяват китайчета

Видян 498 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи обяви, че Китай официално е прекратил програмата си за международно осиновяване.

Този ход се предприема в момент, когато стотици американски семейства са подали заявления за осиновяване на китайски деца, съобщава Асошиейтед прес (АП).

„Освен осиновяването... от нечии роднини по съребрена линия от същото поколение... Китай няма да изпраща деца за осиновяване в чужбина. Това е в съответствие и с духа на съответните международни пактове“, заяви Мао Нин, говорител на министерството, в първото официално съобщение за промяната на правилата.


AP съобщава, че в телефонен разговор с американските дипломати в Китай правителствени служители са заявили, че „няма да продължат да разглеждат случаи на какъвто и да е етап“, освен специални случаи, обхванати от клауза за освобождаване. През последните три десетилетия САЩ са най-честата дестинация за осиновяване на китайски деца в чужбина.

„Разбираме, че има стотици семейства, които все още очакват да завършат осиновяването си, и съчувстваме на тяхното положение“, заяви Държавният департамент.


Още през 2007 г. Пекин затяга процеса на проверка на чуждестранните осиновители, като поставя акцент върху семейния начин на живот и възрастта и приема заявления само от хетеросексуални брачни двойки.

Пекин временно преустанови осиновяванията от чужбина по време на пандемията от коронавирус, но по-късно ги възобнови за двойки, които са имали разрешение за пътуване преди 2020 г.

Забраната на Китай следва подобни стъпки от други държави. През януари единствената агенция за осиновяване в чужбина в Дания прекрати дейността си, след като бяха изразени опасения за нередности и изфабрикувани документи.

През юни Норвегия затегна контрола върху осиновяванията в чужбина и в момента провежда разследване дали предишните осиновявания са били законни и етични.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Сутринта ще се събудите изпълнени с куп прекрасни идеи


Сутринта ще се събудите изпълнени с куп прекрасни