22.05.2024 12:17

Пентагонът обвини Русия, че е изстреляла сателит за космическо оръжие

Видян 556 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия е разположила в орбита сателит, който вероятно е способен да атакува американски космически кораби, заяви прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.
Сателитът е изстрелян от Москва на 16 май, каза Райдър пред журналисти по време на брифинг.
Според оценките на Пентагона, въпросният кораб е "вероятно контракосмическо оръжие, вероятно способно да атакува други спътници в ниска околоземна орбита", каза той. Характеристиките му наподобяват тези на "контракосмическите полезни товари", разположени от Русия от 2019 и 2022 г., заяви говорителят.

"Русия разположи това ново контракосмическо оръжие в същата орбита като американски правителствен сателит", каза Райдър и добави, че Пентагонът ще наблюдава космическия кораб.


САЩ имат "отговорността да бъдат готови да защитават и защитават. . . космическия домейн и осигуряване на непрекъсната и непрекъсната подкрепа на Съвместните и Обединените сили", обясни той. Вашингтон ще "продължи да балансира необходимостта от защита на нашите интереси в космоса с желанието ни да запазим стабилна и устойчива космическа среда", според Райдър.


Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отхвърли твърденията на Пентагона като дезинформация. "Не мисля, че трябва да отговаряме на всеки фалшификат, идващ от Вашингтон", каза той пред журналисти.


Руската космическа програма се развива "гладко" и включва "изстрелвания на космически кораби за различни цели, включително такива, които решават въпросите за укрепване на нашите отбранителни способности", каза дипломатът.


Той обаче повтори, че Москва "последователно се противопоставя на разполагането на ударни оръжия в ниска околоземна орбита"."Американците могат да говорят каквото си искат, но политиката на Русия (по въпроса) няма да се промени", подчерта Рябков.


 Снимка: AP Photo/Kevin Wolf


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион