Свързани новини

27.05.2012 16:37

Перник повлече крак, Балканите се клатят

Видян 1609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-малко от седмица след страховития трус от 5,8 по Рихтер в 2,59 на 22 май в Перник целият Балкански полуостров взе да се тресе. И миналата нощ няколко, макар и слаби земетресения, се усетиха около България.


Само в Северозападна Турция са регистрирани 6 земетресения. Техният магнитуд варира от 2,1 до 3,1 по Рихтер. Слаб е бил трусът в Южна Гърция – 2,5 по Рихтер.


По-сериозно е единствено положението в Румъния. Малко преди 9,00 часа вчера с епицентър в Карпатите е имало земетресение от 3,5 по скалата на Рихтер. Въпреки че, благодарение на слабонаселения район, дунавските ни съседи не са регистрирали поражения, трусът се е усетил в северната и западна част на България.


Въпреки че се разминахме без нито една жертва, се оказа, че щетите в Перник възлизат на 20 милиона лева.


„Възстановяването на щетите от земетресението в Перник ще струва над 20 милиона лева, но експертите тепърва ще уточняват сумата. Общината подготвя документите, необходими на междуведомствената комисия за по-бързо задоволяване на нуждите на най-тежко пострадалите 50-60 домакинства“, каза кметът на миньорския град Росица Янакиева.


По думите й 77 сгради общинска собственост се нуждаят от неотложни възстановявания.


„Това са средства, които вероятно ще надминат размера от 10 млн. лева. Вероятно и повече трябва да бъдат средствата за възстановяване на частния жилищен фонд. Нямам информация за нанесените щети на фирмите. Благодаря на тези, които активно се включваха и безусловно започнаха работа в училищата и детските градини“, коментира кметът на Перник. Според данните нас 2000 молби са подали гражданите на Перник за обезщетяване след земетресението.


В същото време регионалният министър Лиляна Павлова изпрати още 21 конструктори-инженери, които да подпомогнат и ускорят работата на 28-те комисии за оценка на щетите.


Вчера бе отслужен и молебен за омилостяване на природните стихии в миньорския град пред храма Св. Иван Рилски. Черквата е сред тежко пострадалите от трусовете сгради. Куполът на камбанарията е на място, но откъснат от сградата, напукани и с процепи са стените на сравнително наскоро ремонтирания храм.


Междувременно община Перник обяви 28 и 29 май за неучебни дни.


Целият този хаос пък е съпътстван от неспирни затихващи трусове, които накараха перничани да спят по палатки, фургони и под дъжда. Ново вторично земетресение беше регистрирано миналата сутрин за пореден ден. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН към 7,19 часа на около 25 км в югозападна посока от София е регистрирано 2,0 по Рихтер. В 14,49 вчера 2,2 по Рихтер отново напомни за ужаса на 25 км югозападно от София.


Ден по-рано сеизмологът доцент Бойко Рангелов подреди 5 български града в класацията на най-застрашените у нас от трусове.


По думите му на първо място е Кресненското дефиле, където на 4 април 1904-а удря 7,8 по Рихтер. Следва Шабла, районът Пловдив-Чирпан, където през 1928-а последователно са регистрирани 2 земетресения с магнитуд 6,8 и 7,00. На 4-то място е Горнооряховската зона. През 1913-а там земята се люля със 7,00 по Рихтер. На 5-о място е София.


Експертът обясни още, че за 24 часа на Балканите са станали над 100 земетресения, но това не е необичайно.





Снимка: БТА





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на