Свързани новини

04.01.2022 09:35

Петролът и природният газ ще стабилизират цените си към средата на годината: Румен Гълъбинов

Видян 1352 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"От 2021 година до досега в ЕС цената на природния газ се увеличи три пъти и половина средно, а в международен мащаб увеличението е над 8 пъти", каза в "Преди всички" Румен Гълъбинов, икономист и финансист, бивш зам.-председател на Комисията по финансов надзор.


"За същия период петролът също си повиши два пъти цената.


Окуражителните прогнози са, че към средата на тази година и петролът, и природният газ ще стабилизират цените си. Това ще спомогне за спад на инфлацията, така че за можем да се възстановим по-видимо като икономика.


И ръстът на БВП да изпревари ръста на инфлацията, защото сега е обратното", поясни още икономистът.


Инфлацията в края на ноември 2021 беше 7,3 на сто, сега очакваме данните за цялата година, вероятно ще е около 8 на сто, а ръстът на БВП е 4,5 %, като вероятно да се вдигне до 5%. И от средата на годината се надявам, по-осезаемо да се възвърне тази тенденция", заяви Румен Гълъбинов.


По думите му мораториумът трябва да бъде само за около месец, а след това да се разработи план за подпомагане и на индустриалните потребители, а също и на битовите потребители.


"ЕК препоръчва на държавите оглеждане на целия електроенергиен пазар като процедури, като правила, начин за износ на електроенергия. Другото направление са компенсаторните мерки - в какъв размер държавите да започнат да компенсират бизнес потребителите и домакинствата, като се дефинират "енергийно бедните", посочи още икономистът.


Друго направление е в посока на данъчни промени - наполовина по-ниско ДДС за електроенергията за шест месеца, това също беше обсъждано в ЕК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 ДО ПУДЕЛИТЕ ОТ ГЕЙЕВРОПА 04.01.2022 10:02

    Ние всички бяхме ваксинирани, не по своя воля с вирусът на демокрацията и затова измираме като мухи !!! Защо трябва НИЕ да плащаме за простотиите на брюкселските зелки ??? ВАШТ@ МАМА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА !!!

  • 001 ДО ПУДЕЛИТЕ ОТ ГЕЙЕВРОПА 04.01.2022 10:02

    Ние всички бяхме ваксинирани, не по своя воля с вирусът на демокрацията и затова измираме като мухи !!! Защо трябва НИЕ да плащаме за простотиите на брюкселските зелки ??? ВАШТ@ МАМА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое