2040 дози от ваксината на АстраЗенека са били раздадени на 68 общопрактикуващи лекари в столицата в рамките на днешния ден. Това посочи пред журналисти директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, предаде бТВ. Утре и понеделник продължава раздаването на 10-те хиляди заделени дози. За всяко джипи се дават по 30 дози. Д-р Пенчев призова джипитата да не пращат медицински сестри и свои колеги да вземат ваксини за няколко практики, защото това забавя здравните власти.


Той обясни, че тази сутрин всички общопрактикуващи лекари в столицата са били известени за деблокирането на препарата на „АстраЗенека“. По думите му ограничението на дозите и едновременното информиране е с цел да не се толерират определени практики, докато други остават без ваксини.


По думите му се е наложило преразпределение на наличностите заради разкриването на допълнителни COVID структури и съпроводеното с това допълнително ваксиниране на медицински кадри. Така на този етап няма вариант за иРНК ваксина при личния лекар.


Д-р Пенчев изказа мнение, че при работещ електронен регистър не е необходимо да се създава „паралелна структура“ с т.нар „зелени коридори“.