28.05.2024 10:35

Подкрепата за най-старата либерална партия в Русия падна до 0%: Проучване

Видян 304 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според последното проучване на общественото мнение „Яблоко“, гордо либералната партия, основана през 1993 г. от икономиста Григорий Явлински, вече няма никаква подкрепа в руското общество.

Въпреки че през последните години рейтингът на „Яблоко“ се колебаеше между един и два процента, сега той е паднал до нула за първи път в историята, сочи проучването на Фондация „Обществено мнение“ (ФОМ), публикувано в понеделник.

Визията на Явлински за либерална демокрация сега е по-малко популярна от Зелената партия или Руските пенсионери за социална справедливост, според проучването на ФОМ.

Анкетьорът следи ежедневно популярността на руските партии. Последното проучване е проведено на 17-19 май и е попитало представителна извадка от пълнолетни руснаци за кого биха гласували, ако парламентарните избори се проведат следващата неделя.

Явлински е роден в Лвов, днешна Украйна, и е високопоставен служител в съветското министерство на труда, когато пише „500 дни“ - проект от 1990 г. за бърз преход на СССР към свободна пазарна икономика. Той е откровен критик на „шоковата терапия“, възприета от руския президент Борис Елцин и Егор Гайдар през 1992 г., която разруши икономиката и я направи лесна плячка за безскрупулни чуждестранни инвеститори и местни магнати.


Основана от Явлински през 1993 г., партията „Яблоко“ („ябълка“) печели 27 места в 450-членната Държавна дума с 8% от гласовете на избирателите в страната. На изборите през 1996 г. партията се представя още по-добре, като печели 45 места. До 2000 г. обаче тя намалява до 20 места, а през 2003 г. не преминава прага от 5% за влизане в законодателния орган.

През 2021 г. „Яблоко“ получи едва 1,37% от гласовете на парламентарните избори. Алексей Навални, опозиционен активист, който по това време е в затвора по обвинения в корупция, каза на поддръжниците си да подкрепят „Яблоко“, но Явлински публично ги отхвърли. Навални беше член на „Яблоко“ от 2000 до 2007 г., преди да бъде изключен заради „расистка“ реторика.

След началото на войната в Украйна партията я осъжда като „война на Русия с обективния ход на историята, война срещу времето, трагично отпадане от реалността на съвременния свят“ и „противоречаща на националните интереси на Русия“.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак