Свързани новини

02.07.2018 17:17

Последен шанс за спасяване на Меркел

Видян 1946 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

8 часа преговори в нощта срещу понеделник не стигнаха на партньорите от 70 годишната коалиция ХДС – ХСС, която управлява Германия и разговорите продължиха през деня, без да стигнат до особен резултат. За да предизвика Меркел да подаде оставка, недоволният от лъжите й за мигрантите и не постигнатото нищо на срещата на върха на ЕС лидер на баварците Зеехофер хвърли оставката си като вътрешен министър. Тя не бе приета и ХДС на канцлера изрази желание за „още отстъпки” пред ХСС, на която предстоят тежки избори в Бавария.


Цената им е огромна: точно преди 95 години там вотът доведе на власт в Мюнхен, а после в цяла Германия нацистите на Хитлер, както сега е на път да стори създадената от бивш близък сътрудник на Меркел партия Алтернатива за Германия, която се родее с фашистите. Така цената за спасяването на канцлерския пост на Мути може да се окаже равна на цяла Германия. Алтернативата е и единствената партия в страната с растяща подкрепа, за разлика от падащите ХДС и ХСС – 3 процента само за миналия месец, и останалите на своите 18% социалисти, които са партньори на консерваторите в кабинета.


За спасяване на авторитета на Меркел като лидер на Европа и дума не може да става, след като Вишеградската четворка доказа пред всички наглите й лъжи, че има двустранни споразумения с тях да им прехвърли поканените от самата нея „бежанци”.


Дори симпатизиращият на канцлера CNN извади 3 сценария за развитието на обстановката – до един песимистични: „Меркел няма какво да даде на Зеехофер и ХСС, което да има значение за тях – това е вариант 1. Ако той се оттегли като вътрешен министър – вариант 2, може да е временна въздишка на облекчение за нея, но не променя нищо, защото конфликта между 2-те партии продължава. Да не говорим, че повечето в ХСС са много по-радикални от лидера си. И третият вариант е най-малко вероятен – ядрената опция с напускане на кабинета от баварците. В коалицията ще останат само ХДС и социалистите и Меркел ще трябва да управлява с правителство на малцинството, търсейки формална подкрепа от Зелените или свободните демократи, които обаче са точно на обратната позиция за мигрантите. Ако правителството се сгромоляса, ще павира пътя към нови избори – опция, която Меркел е заявявала, че предпочита пред кабинет на малцинството”.


След Втората световна война в Германия подобна каша не е била забърквана и вината е изцяло на Меркел и всичките й грешки и лъжи през последните 3 години, смятат всички чуждестранни наблюдатели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак