Свързани новини

25.05.2018 09:45

Повече сън през почивните дни пази от ранна смърт

Видян 1856 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Проучване на 38 000 възрастни показва 65% по-висока смъртност за тези, които спят по 5 часа на нощ, освен ако не компенсират с повече сън през почивните дни. Изследователите от Stress Research Institute, Стокхолм, проследяват съдбата на участниците в рамките на 13 години, като използват националния регистър на смъртността.


След като са взети предвид фактори като пол, тегло, тютюнопушене, физическата активност и работата на смени, резултатите показват, че при възраст под 65 години тези, които са имали пет или по-малко часа сън на нощ, седем дни в седмицата, се наблюдава 65 % по-висока смъртност от тези, които спят шест или седем часа. Но няма повишен риск от смърт за тези, които въпреки недостатъчното спъне през работните дни компенсират с осем или повече часа сън уикендите.


Все пак хората, които спят осем или повече часа, седем дни в седмицата, имат 25% по-висока смъртност в сравнение с тези с шест или седем часа. Тъй като продължителният сън може да бъде признак на здравословни проблеми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.