Изключение се прави за служба "Военна информация", като се допускат две възможности – когато директорът е цивилен и когато е военен, назначаването ще се прави по различен начин - с гласуване в парламента в единия случай и с указ на президента - в другия.

Свързани новини

02.10.2023 18:00

ППДБ внесе предложенията за реформи в службите за сигурност

Видян 4418 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Входираме законите за реформи в службите за сигурност. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в Народното събрание пред журналисти, предаде БНР.

Приемането на страната ни в Шенген и повишаване на доверието в службите за сигурност са основните мотиви, с които ПП-ДБ внасят промени в законите за реформа в службите, обявиха съпредседателите на парламентарната група на формацията Кирил Петков и Атанас Атанасов на брифинг в парламента.

Както БНР вече съобщи, промените в двата закона - за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и за Националната служба за охрана, предвиждат да се промени механизмът за назначаване на ръководители на службите за сигурност, като освен за Военното и цивилното разузнаване, това да важи и за ДАНС, ДАТО и НСО. Сега те се предлагат от правителството, а президентът издава указ. Идеята е те да се предлагат от правителството, както и досега, но да се избират от парламента след публични изслушвания в комисии, а не както досега – да се назначават с указ от президента.

Изключение се прави за служба "Военна информация", като се допускат две възможности – когато директорът е цивилен и когато е военен, назначаването ще се прави по различен начин - с гласуване в парламента в единия случай и с указ на президента - в другия.

Кирил Петков заяви, че е готов да преговаря за подкрепа с ГЕРБ-СДС, които изразиха резерви:

"Надявам се да преразгледат това тяхно виждане, защото се надявам, че Шенген е толкова голям приоритет за тях, както и за нас. Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим въпроса за Шенген, защото идват европейски избори, идват изборите в Австрия, така че ние не можем да чакаме повече. Готови сме да продължим разговорите с тях и се надяваме да ги убедим".

Атанас Атанасов обясни, че засега няма да предлагат сливане на военното и цивилното разузнаване, но не се отказват от идеята:
"Не се отказваме от този приоритет и се надяваме в близко време да убедим и ГЕРБ, и ДПС, и останалите политически сили, за да получим подкрепа, защото това също е много важна стъпка за създаване на единен разузнавателен орган - от едно место да се получават задачите".

Петков допълни:

"В четвъртък и петък миналата седмица прекарах в Австрия на срещи с много от политическите партии в австрийския парламент, както и с външния министър на Австрия. Темата беше Шенген и сигурността в Шенгенското пространство. Това, което те заявиха ясно, е, че най-големият въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и информационна сигурност".

"Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите", добави Петков и изрази надежда ГЕРБ да подкрепят проектите.

Атанас Атанасов коментира отказването им две от службите да се слеят:

"На този етап това е частен случай. Не се отказваме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, защото това е важна стъпка за съставяне на единен орган".

Той посочи, че по отношение на назначения в службите трябва да се спазва политически неутралитет:

"Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции. Всички ние сме за това политическите лидери да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност. МС е този, който трябва директно да управлява системата за сигурност и да изисква периодично обратен доклад. В това отношение има дефицит, който трябва да бъде компенсиран през Съвета за сигурността към МС".

Той подчерта, че по Конституция Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност. Атанасов посочи, че президентът назначава генералитета.

Според Петков месец декември е важен, защото тогава се събират европейските ни партньори и предстои да се вземе решение за влизането ни в Шенген.

"Не увеличим ли доверието в службите ни за сигурност, намаляваме нашите шансове", смята той.

Петков коментира, че се надява ГЕРБ да припознаят Шенген като основен приоритет.

"Най-добрият начин да се разрешават проблемите е да се седне на една маса. Както земеделците го направиха, така и те (миньори и енергетиците - бел.ред.) трябва да го направят. Тук трябва да се седне между правителство и протестиращи", каза Петков и посочи, че срещите с отделни политически партии няма да доведат до решаване на проблема.

"Нека двете страни седнат на една маса възможно най-скоро", препоръча той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудно решение

Днес може да се наложи да вземете трудно решение