24.11.2009 13:32

Президентските избори в Румъния

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентските избори в Румъния, подобно на вота в България през юли, разкриват много недостатъци във функционирането на демократичната система. "Това е повод за намесата на ЕС" - пише в "Зюддойче Цайтунг" Клаус Брил.


Истински скандал е, когато на изборите в една страна от ЕС се купуват или манипулират гласове. Неприемливо е това хора да бъдат разкарвани с автобуси из цялата страна, за да гласуват. Точно такива безобразия бяха разкрити при сегашния първи кръг на президентските избори в Румъния. Нещо подобно наблюдавахме и в съседна България по време на парламентарните избори през юли. Това лесно би могло да се поправи, ако парламентите в двете страни премахнат фаталния закон, позволяващ всеки да гласува където си иска в рамките на страната. Само че той бе прокаран единодушно от големите партии, тъкмо защото те се надяват да извлекат облаги от машинациите, които законът позволява.
Така че румънският президент Бъсеску с пълно право чете конско на цялата политическа класа в своята страна. Проблемът е, че Бъсеску не е много авторитетен: та нали неговите хора от консервативната Демократическа партия, също като социалдемократите и либералите, участват в манипулации без да им мигне окото. Самият Бъсеску е виновен за това, че не всички румънци гледат сериозно на демокрацията. Той отдавна е пример за политик, който в името на собствената си изгода най-безскрупулно разбива правителства и настройва държавни институции една срещу друга. Неговата популистка стойка на самотен борец срещу корумпирания елит му спечели огромно одобрение за инициативата му за смаляване на парламента до една камара и съкращаване на броя на депутатите. Сякаш с това ще се решат проблемите на Румъния. Същевременно Бъсеску по най-абсурден начин баламосваше парламента, като след падането на правителството миналия месец два пъти възложи на двама пълни аутсайдери да съставят новия кабинет - знаейки, че шансовете им са равни на нула. Нищо чудно на втория тур на президентските избори той да заплати тази шмекерия със загубата на поста си. Междувременно неговите противници - социалдемократите и либералите, се съюзиха. Ако техният съюз застане сплотен зад социалдемократическия кандидат Джеоана, тогава в Румъния ще има смяна на върха - което не би било гаранция, че нещата ще се оправят. Тъкмо затова членството в ЕС е така важно за румънския народ, който разчита, че поне Брюксел ще бие през пръстите собствените му ръководители.


Информация на БГНЕС.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей