13.11.2013 15:45

Приеха бюджетите на НЗОК и ДОО за 2014

Видян 1325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха вчера на първо четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК. Бюджетът на ДОО беше подкрепен от БСП и ДПС, от Атака се въздържаха, а шестимата депутати от ГЕРБ, които участваха в гласуването, бяха против.


Бюджетът за следващата година запазва в основни линии политиките по приходите. Увеличава се максималният месечен размер на осигурителния доход от 2200 на 2400 лв. От 1 юли пенсиите ще бъдат повишени по т.нар. швейцарско правило с близо 3%, а от първи януари майчинството скача от 310 на 340 лв. Очаква се средният размер на пенсията за 2014 г. да стане 307,64 лв.


Депутатите приеха и бюджета на НЗОК за 2014 година с гласовете на БСП и ДПС. Разчетите предвиждат през следващата година касата да разполага с 2,82 млрд. лв., от които 2,47 млрд. лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания. Парите на НЗОК за следващата година са със 113 млн. лева повече, отколкото през тази година. Увеличени са средствата за лекарствени продукти, заплащани от касата, за хемодиализа и за онколекарства. С 200 милиона лева по-малко са средствата за болнична помощ. 10% от бюджета на НЗОК са оперативен резерв, който най-вероятно ще отиде за заплащане на лекарите. Втори буфер са 104 млн. лева, които най-вероятно ще бъдат използвани за болнична помощ след пакет от мерки за по-ефективно харчене на този ресурс.


Семир абу Мелих от ГЕРБ обясни, че е гласувал против бюджета на здравната каса, защото не е бюджет за реформа; има дефицит от 20 млн. лв. за първичната помощ и няма да посрещне нуждите на новите онкоболни. „Позицията на партията е, че това е бюджет на празните обещания“, обявиха от ГЕРБ.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Настройте този ден така, че да не се окажете във времево напрежение

Настройте този ден така, че да не се окажете във