Свързани новини

31.05.2013 10:34

Прощаваме се с Иванка Гръбчева

Видян 843 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поклонението пред Иванка Гръбчева (1946 - 2013) е днес от 12.30 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.


Министърът на културата д-р Петър Стоянович ще се поклони пред паметта на голямата българска кинорежисьорка Иванка Гръбчева, съобщи пресцентърът на министерството. Всепризнатият майстор на филмите за деца, обичани от цели поколения българи, ни напусна внезапно на 26 май.


Иванка Гръбчева е родена на 28 юли 1946 г. в София. Завършва през 1967 г. Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия, със специалност "Кино и телевизионна режисура". Работила е като режисьор в Българската национална телевизия. От 1969 до 1990 г. е режисьор-постановчик в Студия за игрални филми"Бояна", припомня БТА. Продуцент и художествен ръководител на творчески колектив "Алфа", преподавател по кинорежисура и монтаж на филми в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Преподавател по режисура и във Факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".


Режисьор е на много игрални филми и телевизионни сериали - "Деца играят вън" (1973), "Изпити по никое време" (1974), "При никого" (1975), "Хирурзи" (1977), "Войната на таралежите" (1979), "Златната река" (1983), "13-ата годеница на принца" (1987), "Ева от третия етаж" (1987), "Една калория нежност" (2003) и други.


Нейни филми печелят множество награди - международни и национални. През 1974 г. печели наградата на ЮНЕСКО за филма "Изпити по никое време" на Международния кинофестивал за детски филм в Хихон, Испания. Филмът "При никого" е награден с отличието "Златен Делфан" на фестивала в Техеран, Иран, и със Сребърната награда на Московския фестивал през 1975 г. "Изпити по никое време" получава цели пет престижни награди, сред които "Златен пелайо" за режисура, "Хирурзи" печели Сребърен медал за режисура на 7-ия Международен кинофестивал на червенокръстките филми през 1977 г. във Варна.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец