Свързани новини

31.07.2009 13:08

Прозрачност без граници: Борбата с корупцията претърпя положително развитие

Видян 2521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Центърът за правни консултации на пострадали от корупция към асоциация "Прозрачност без граници" получава по 3 сигнала на ден, съобщи Ралица Илкова на днешният втори ден от конференцията "Партньорството между структурите на гражданското общество и администрацията като фактор за превенция и противодействие на корупцията" в столицата, предаде БГНЕС.


Около 900 сигнала са постъпили само по телефонната линия. Най-много са те в областта на съдебната система и тази на образоването. 111 от сигналите тази година, пък са били свързани с 41-то Народно събрание, а 22 от тях – за купуване на гласове, по които има 4 досъдебни производства и един отказ от образуване на такова. Два сигнала за злоупотреби с еврофондове по програма "Леонардо да Винчи" също са били обработени в центъра. От всички сигнали преобладават тези за злоупотреби на национално и областно ниво допълни Ралица Илкова. Пред БГНЕС тя уточни че около 70% от постъпилите сигнали биват окончателно обработени. Целта на центъра е да улесни диалога между институциите и гражданите, като насочва в по ясен и използваем вид съответните сигнали, заяви политологът доцент Антоний Гълъбов, експерт на асоциацията.


Центърът не разглежда анонимни сигнали, не осъществява разследвания и може да окаже помощ при висящ правен спор. Има сигнали при които гражданите имат опасения и не са готови да дадат директно своя сигнал и затова се обръщат към нас, уточни и координаторът в асоциация прозрачност без граници – Ваня Нушева


Според експертите борбата с корупцията се е претърпяла положително развитие в последните години, но в страната ни все още липсва съдебна практика и се срещат особени трудности при доказването на престъплението. Законодателни празноти има и по отношение на корупционните практики в частния сектор. "При отказ на хората да участват в политическия процес той се превръща в заложник на корпоративния интерес" отчете Антоний Гълъбов. Сигнали към центъра за правна помощ могат да бъдат изпращани на тел 0800 11 224 или на адрес София 1000 п.к 72.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте