Свързани новини

19.12.2019 14:16

Радев: Гешев да убеди, че ще брани закона, не управляващите

Видян 1204 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Искам в началото да направя някои уточнения. Какво не са тези консултации. Консултациите не обслужват политически партии, избори, не са новото предизвикателство на главния прокурор. Ако неговата кауза е обективна и независима прокуратурата може да се възползва от тях. Те целят това. Това каза президентът Румен Радев, по време на срещата с Неправителствените организации, предаде Фокус.


"Една прокуратура може да се самоунищожи, ако не води ефективна борба с корупцията и не преследва с еднакво всички олигарси. Консултацията не са безполезно упражнение без тема. Тя е много добре поставена от мен. Дадох рационални предложения. На новия главния прокурор и председателя на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Задачата на Иван Гешев е да убеди, че ще брани закона, не управляващите. Пред председателя на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи. Такава е неговата амбиция и тя трябва да бъде подкрепена", каза още Радев.


"Това са изключително трудни задачи, усилията и тежката задача на тези двама човека трябва да бъде подкрепа от обществеността. Ако те не навлязат в епицентър на корупцията общественият натиск ще нарастне. Обществеността става все по-чувствителна на тема корупция и скандали, които бързо затихват", добави президентът.


"Има ли място и нужда от промени на Конституцията, за да гарантира силни, ефективни и независима прокуратура. Има ли място за промени, които да гарантират реално разделение на властите. Промяната е належаща", обясни още той.


Подумите му промените може да се случи по два начина. "Първият е чрез диалог и чуваемост му институции и граждани. Вторият начин под натиск на улицата извън рамките на закона. Най-важният дебат е в българският парламент. Там е мястото, където се коментират промените и как да станат. По силата на тази Конституция, аз ще предложа промяна за мен е важно това пред да има широка обществена основа", допълни Румен Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.12.2019 15:26

    Като говори за високите етажи, тогава сам да предложи да започнат от него - да го разследват за евентуална комисионна от Грипен и за втората заплата на бившата му любовница, сега съпруга.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл