Свързани новини

10.06.2021 13:22

Рашков не може да бъде избиран за гл.прокурор, а Стъки – за президент: Конституцията

Видян 11924 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните дни усилено се въртят из медиите мненията на всякакви хора във връзка с издигане на кандидатури на този или онзи за различни постове. Най-често коментирани са два казуса.


Единият е за Бойко Рашков като кандидат за нов главен прокурор, въпреки че действащият на тази позиция Иван Гешев де юре има 5 и половина години мандат напред.


Конституцията не позволява сегашният силов вицепремиер и вътрешен министър да заема поста на главен прокурор. И по въпроса не може да има две мнения, защото текстът на основния закон е категоричен:


„3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:


1.    навършване на 65-годишна възраст”.


Както се вижда, от една страна, ако професор Кантарджиев беше магистрат, още миналата година с навършване на пенсионната му възраст той щеше да бъде пенсиониран, както апропо и всеки български гражданин. От друга страна, Бойко Рашков, отново заради своята вече преминала границите от 65 години възраст, също не отговаря на изискванията за заемане на поста главен прокурор.


Не е ясно какво цели и обявяването за кандидат – президент на Станислав Недков – Стъки. Той няма как да бъде не просто държавен глава, а дори номинация за поста. И пак заради възрастта.


Конституцията не дава право на никой, който не е навършил 40 години да бъде избиран за президент на България. Това е категорично записано в чл. 93, Ал. 2 от основния закон на републиката:


„Чл. 93. (1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 11.06.2021 07:51

    Направо да назначават и за президент и за глаен прокурор, че и за президент Сульо Пулев - спаринг-партньорът на всики негърски боксьори! Логичното развитие е след "интелкта" ген.лейт. БОКо тиквата да дойде приравното "учено"-лейт. Сульо Пулев!

  • 005 Anonimen 10.06.2021 18:19

    стуки-бабоеб

  • 004 Anonimen 10.06.2021 16:22

    Към № 3: E, как да спреш простотията? Предполагам, че на нея й се разрешава само да се съгласява, защото... "петел пее в тази къща!" Едва ли е лесно да се живее с простак, пък и влиянието й върху него вероятно (логично) увяхва. Факт е, че тя не се вижда около него!

  • 003 всяка жаба да си знае гьола 10.06.2021 15:12

    Че Стъки е уникално прост е ясно като бял ден, сигурно и дългото млатене по галавата е причина, но защо ексдепутатката и негова съпруга Дончева, която е с богат житейски опит с оглед възрастта и допуска мъжът и да се превъща в сеир за хората като мечка на селски панаир?!

  • 002 Anonimen 10.06.2021 14:30

    Към № 1: известно е, но явно, не и на Стъки! ;)

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със