19.05.2024 07:35

Разходите на Индия за изкуствен интелект ще достигнат 5 милиарда долара до 2027 г.

Видян 2320 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Годишните разходи на Индия за изкуствен интелект могат да достигнат 5 млрд. долара до 2027 г., в сравнение с 1,7 млрд. долара през 2023 г., според нов доклад, цитиран от агенция PTI. Индия неизменно се нарежда сред водещите държави по усвояване на новата технология.


В доклада, публикуван от Intel и International Data Corporation (IDC) се посочва, че разходите на индийските предприятия за изкуствен интелект вероятно ще нарастват с 31,5% годишно от 2023 до 2027 г. „До 2027 г. ИИ ще бъде навсякъде“, прогнозира Шарат Шринивасамурти, асоцииран вицепрезидент на IDC.

Според доклада банковият сектор, секторът на финансовите услуги, застраховането и производството се очертават като най-големите потребители на ИИ в Индия. През 2024 г. и 2025 г. инвестициите в ИИ вероятно ще се съсредоточат върху развитието на инфраструктурата за ИИ.

„Индия е готова да оглави световната революция в областта на ИИ“, заяви Сантош Вишванатан, управляващ директор на Intel за индийския пазар, според доклада. Ангажиментът на страната към ИИ стимулира „трансформиращ растеж“, добави той.

Според проучването на Bosch Tech Compass 2024 58% от индийците смятат, че ИИ е най-важната технология за бъдещето.


 По-рано тази година правителството одобри разходи в размер на над 100 млрд. рупии (1,2 млрд. долара) за период от пет години за своята „Мисия за изкуствен интелект в Индия“, която има за цел да разработи повече технологии, базирани на изкуствен интелект, чрез сътрудничество между правителствени сектори и частни инвеститори.

Ню Делхи възприе ИИ в различни сектори, включително здравеопазване, селско стопанство и образование. Той също така е проактивен в създаването на политики за регулиране на сектора и поддържане на контрол върху въздействието на нововъзникващите технологии.

По-рано тази година Индия направи изключение, когато чатботът Gemini на Google се появи, за да свърже министър-председателя Нарендра Моди с фашизма. Ню Делхи заяви, че Gemini е нарушил индийския Закон за информационните технологии и няколко разпоредби на Наказателния кодекс.

След спора Индия издаде препоръка, според която „значимите“ технологични фирми трябва да получат разрешение от правителството, преди да пуснат нови модели. Директивата обаче беше отменена след отпор от страна на местни и световни предприемачи и инвеститори.


 По време на интервю с основателя на Microsoft Бил Гейтс през март Моди предупреди за опасностите от дълбоките фалшификати, генерирани от изкуствен интелект, и предложи да се добавят мерки за справяне с подвеждащото съдържание.

Генерираните от изкуствен интелект дълбоки фалшификати се появиха като смущаващ фактор и по време на провеждащите се парламентарни избори в страната. Избухнаха спорове, когато дълбоко подправени видеоклипове на филмови звезди показаха, че те привидно подкрепят една партия пред друга, а министърът на вътрешните работи беше показан да се застъпва за премахване на позитивните действия.


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби