Свързани новини

07.10.2010 16:40

Разкриха главатаря на родната Ал Кайда

Видян 2583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният ръководител на българския клон на ислямистката организация Ал Уакф Ал Ислями е ходжата на родопското село Сърница Саид Мутлу. Това заяви наблюдаващият прокурор по случая в Пазарджик Нели Попова, цитирана от БТА.


Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани  две години, като са използвани и специални разузнавателни средства, допълни тя. Домът на ходжата е един от проверените в община Велинград адреси по операцията на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пазарджик за пресичане дейността на българския клон на свързваната със страховитата Ал Кайда организация. От имотите са иззети книги и ръкописи на арабски език, компютри и големи суми пари.


Припомняме, че в сряда МВР, ДАНС и прокуратурата проведоха съвместна масирана акция срещу дейността на Ал Уакф Ал Ислями. Спецполицаи претърсиха домове на имами, офиси и жилища в района на Смолян, Велинград и Гоце Делчев. В гоцеделченското село Лъжница дори се стигна до напрежение, след като полицията иззе от дома на местния имам литература, дискове и компютър. Там обявиха, че в дъното на цялата история седи главният мюфтия Недим Генджев.


„Българският клон е учреден в Истанбул и  разполага с програма, чиято дългосрочна цел е ислямизация. Финансирането на дейността се осъществява от Саудитска Арабия


през Турция, като парите достигат до страната ни незаконно“, обясни прокурор Попова.


Според нея Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници. Организацията разполага със свои квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София. По думите й за анализ на иззетата литература при акцията ще са необходими няколко месеца. При претърсванията и обиските в Сърница и велинградското село Кандови са иззети 30 чувала с доказателства - лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции, програми, каза още Попова. Тя допълни, че в единия дом са намерени 17 000 лева, а в другия около 4000 евро, както и около 500 арабски банкноти.


За Ал Уакф Ал Ислями се твърди, че проповядва радикалното учение Уахабизъм, както и Джихад. Ал Уакф Ал Ислами е учредена в Айндховен (Хол) и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. Смята се за подразделение на Ал Кайда на Осама Бин Ладен. След атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ централата на Ал Уакф Ал Ислами е закрита, след като са разконспирирани контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила ударите срещу Световния търговски център и Пентагона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,