Свързани новини

09.08.2011 12:42

Регионалното министерство дава пари за "Български фестивал на сливата" в Троян

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в 11.00 часа в зала Пресцентър на регионалното министерство зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) Лиляна Павлова подписа 40 договора с общини от градските агломерационни ареали, съобщиха от ведомството.


Част от проектите имат завладяващи заглавия като "Български фестивал на сливата" в Троян, "Добре дошли в Севлиево - столица на тиквата", "Лом - сцена на толерантността" и "Ловеч - корени от миналото, мостове към бъдещето".



Проектите се реализират в рамките на схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ВG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”.


Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ по тези договори е 19,5 млн.лв., от които 16,6 млн.лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.


Освен финансираните 40 проектни предложения, има класирани още 15 резервни проектни предложения, които успешно са преминали оценката, но за които не достига финансиране – (в размер на 7,6 млн.лв.).


В рамките на схемата се подпомагат дейности свързани с организиране и/или провеждане на иновативни културни събития и прилагане на добри практики, с цел обогатяване на културния живот и повишаване на привлекателността на населените места в агломерационните ареали и изграждане на местната идентичност.


Финансираните общини са както следва:


- Компонент 1 – Столична община, Варна,Русе и Бургас


- Компонент 2 – Аврен, Балчик, Ботевград, Велико Търново, Велинград, Видин, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич-град, Долна Митрополия, Казанлък, Карлово, Куклен, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лясковец, Марица, Пазарджик, Перник, Пещера, Поморие, Провадия, Разград, Севлиево, Силистра, Смолян, Созопол, Стамболийски, Троян, Тунджа, Харманли, Шумен, Ямбол. Чрез изпълнение на дейностите по договорите ще бъдат достигнати следните резултати: преодоляване на негативния образ на населените места с помощта на изкуството, т.е. символна трансформация на мястото, преобразяване; включване на социални маргинални групи в художествен проект, т.е. постигнат ефект на социална интеграция чрез изкуство; използване на открито градско пространство (улица) за сцена; попълване по подходящ начин на изпълнени дейности по свързана инфраструктура, финансирани от ОПРР – читалища, паркове, площади и др.елементи на градската среда; увеличение на удовлетвореността на жителите от културния живот на населеното място.


Снимка: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и