17.09.2024 13:09

Рекордът на Стефка остава

Видян 925 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2(10)-сантиметрова мистерия с подобряване рекорда на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори…

Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд в скока на височина, който бе притежание на българката Стефка Костадинова в продължение на близо 37 години. Резултатът на украинката обаче остава някак обгърнат в мистерия и все още поражда много въпроси, които чакат своите отговори…

Постижението 210 см дойде изневиделица, тъй като Магучих изведнъж и много неочаквано подобри летните си резултати с близо 10 см и след това не потвърди в нито един старт подобен потенциал. Състезанията за тази година приключиха с последните два големи турнира за сезона, в които украинката победи с „невзрачните“ съответно в Цюрих 196 см и на финала на Диамантената лига в Брюксел 197 см, като и в двата случая направи по три неуспешни опита на 201 см.

Специалистите се питат как е възможно цял сезон да скачаш около 2-та метра и само в един турнир да „избухнеш“ с феноменален световен рекорд 210 см, чакан почти четири десетилетия, а след това до края на годината отново да „слезеш“ на двата метра. Това в атлетиката не е много характерно и засега е трудно обяснимо, като анализатори и статистици търсят отговор на тази „10-сантиметрова мистерия“.

Оставяме настрана теориите на конспирациите, които заляха социалните мрежи. Темата със световния ред и „правилния мейнстрийм“ е твърде чувствителна не само за българите, а за хората по цял свят. Твърде спорна напоследък стана и темата за „трансджендърството“ и участието на мъже в стартовете на жени. Породиха се съмнения дали за украинката не е имало „зелен коридор“ и дали всичко около допинг контрола на този турнир е било наред. И още – коректно ли са измервани височините при вдигането на летвата по време на състезанието в Париж.

Всичко това може да мине в раздел „конспирации“, но извън тях има няколко сериозни неща, които все още будят недоумение около новия световен рекорд и правят „мистериозни“ тези 210 см.

На първо място – рекордът все още не е признат от Световната лекоатлетическа асоциация. В официалния сайт на World Athletics постижението на Магучих стои вече трети месец със звездичка отпред и пояснението, че чака ратификация. Нещо повече - там най-отгоре продължава да е рекордът на Стефка Костадинова от 209 см. Това не е единичен случай и понякога признаването на даден резултат отнема повече време. Странното в случая е, че на същия турнир в Париж кенийката Файт Кипйегон чупи световния рекорд на 1500 м с 3:49,04 мин и постижението отдавна бе признато от Световната лекоатлетическа асоциация. Кое поражда забавянето при ратификацията и защо вече три месеца това не се случва, а Стефка продължава да стои в световните рекорди със своите 209 см редом до обявения със звездичка резултат на Магучих?

Наред с това, преодоляването на тези чакани почти 40 години 210 см не е излъчено директно по телевизията, въпреки прякото предаване на турнира в Париж. Уникален гаф на режисьори и тв продуценти или планирано затъмнение… Като дългогодишен лекоатлетически тв коментатор просто не мога да повярвам, че някой ще „пропусне“ да излъчи на живо опит за световен рекорд, още повече на 210 см при жените. А и това не е хвърляне на уред, където не знаеш кога какъв метраж ще се постигне, в скока на височина предварително е ясно и видно за всички каква височина се атакува и дали при успех това ще бъде феноменално постижение. Да не говорим, че винаги при световен рекорд по телевизиите след това се излъчва на живо и повторното замерване от съдиите с близък план на метричния уред, който потвърждава височината на летвата…

Освен това, рекордът на Стефка Костадинова бе подложен напоследък на безпрецедентен натиск. Десетилетия наред тези 209 см „бодяха очите“ на редица функционери и босове на световната атлетика и те настояваха за анулиране постижението на българката. Техните мотиви бяха, че подобни резултати били постигнати много отдавна, в други времена, че такива рекорди щели да останат вечни, което спъвало развитието и задушавало интереса към атлетиката. Сега обаче „загрижените за бъдещето на спорта“ мълчат и не обясняват къде отидоха техните опасения и прогнози за вечния и недостижим рекорд на българката…  

Тук следва да отбележим, че Стефка Костадинова поздрави на мига Ярослава, след като украинката й отне рекорда. Нещо повече - месец по-рано българката я целуна за късмет като й пожела олимпийско злато с рекорд докато й връчваше медала за европейската титла в Рим.  
 
Сега всички се питат по отношение на Магучих: възможен ли е подобен необясним моментен „космически взрив“ във формата на един състезател и защо той не бе потвърден със сходни резултати до края на сезона.

А за да предоставя безпристрастна информация и всеки сам да си направи изводите, се порових в статистиките и сравних стотици данни в развитието и спортните кариери на Стефка Костадинова и Ярослава Магучих. За това помогна и съвпадението, че и двете поставиха световен рекорд когато са на 22 години.

Ето какво говорят фактите, като отново изтъквам, че те са на база една и съща възраст за двете състезателки – до 23 години, които Магучих ще навърши в четвъртък, на 19 септември:

СЪСТЕЗАНИЯ НАД 2ОО СМ ДО 23 ГОДИНИ:
Стефка 46     
Ярослава 23       
Общо в кариерата си Стефка е скачала над 200 см 197 пъти в 130 състезания, като на Магучих с нейното сегашно „темпо“ по 6 пъти на сезон ще й трябват близо 30 години за да стигне българката.

„НАЙ-ВИСОКИТЕ ПОБЕДИ“ ПРЕДИ И ОКОЛО СВЕТОВНИЯ РЕКОРД:
При Стефка до 23 години
209 см – веднъж
208 см – веднъж
207 см – 3 пъти
206 см – 6 пъти
205 см – 6 пъти

При Ярослава до 23 години
210 - веднъж
206 - веднъж (през 2021)
205 - веднъж (през 2022)

Важно е дебело да подчертаем, че само в четири състезания след 23-годишната си възраст Стефка скача 205 см – през 1992 г. в София и в Сан Марино, през 1993 г. във Фукуока и през 1996 г. в Атланта. Всички останали нейни постижения над тази височина са до 1988 г., когато е била на 23 години.

В допълнение е „кота 204“: Стефка печели с 204 см 12 пъти, Бланка Влашич 11, Мария Ласицкене 9, Хайке Хенкел 6, а Магучих засега 2 пъти.

В ГОДИНАТА НА РЕКОРДА
Костадинова скача през 1987 г:
209 в Рим на 30 август
207 в Каляри на 16 септември
206 във Вьорщад на 6 юни и в Риети на 6 септември
205 в Индианаполис, Падуа, Осло и Будапеща

Магучих преодолява през 2024 г:
210 в Париж
201 на ЕП в Рим
200 на Олимпиадата, в Стокхолм и в Ню Йорк в зала
204 през януари в Котбус
Стефка е с осем скока над 205 м, а Магучих само с един – „рекордния“…

В ПРЕДИШНАТА ГОДИНА НА РЕКОРДА
През 1986 г. Стефка скача:
208 веднъж за световен рекорд
207 веднъж за изравнен световен рекорд
206 два пъти
205 два пъти
204 веднъж
Във всичките си 12 състезания през 1986 г. Стефка скача над 2 метра

През 2023 г. Магучих преодолява
203 един път
202 два пъти
201 два пъти
200 четири пъти
В 10 от всичките си 19 състезания през миналата година Ярослава не е преминала 2-та метра.

ВЕЧНАТА РАНГЛИСТА, която обхваща всички резултати, регистрирани в скока на височина

В Топ 10 за всички времена
Стефка притежава 5 от 10-те най-добри скока (всички постигнати до 22-годишната й възраст)
Магучих има само един (въпросните „космически“ 210 см)

В Топ 20 Стефка има 11 от най-добрите резултата (всички до 22 г.)
Магучих има само един
Четвърт век, след като престана да скача Костадинова все още притежава повече от половината успешни опити над тази височина в историята на човечеството.

В Топ 50 (това обхваща всички скокове над 205 см) Стефка има 21 от най-добрите резултата – почти половината, като само 4 от тях са след 23-годишната й възраст
Магучих има 2
За сравнение Бланка Влашич е с 9

И ОЩЕ
Средният сбор от 10-те най-успешни опита на Стефка Костадинова до 23-годишна възраст е уникалните 207 см, при Магучих е 204 см.

Най-близо до рекорда на Стефка и с най-много неуспешни атаки  досега са Ласицкене и Бланка Влашич плюс Елена Слесаренко.

Спортната кариера на Стефка продължава 14 години, но всичките й 6 поправки на световни рекорди се случват в един сравнително кратък период от 20 месеца. Първият си световен рекорд прави на 21-годишна възраст, тогава през 1986 г. чупи два световни рекорда в разстояние на седем дни.

Стефка атакува собствения си световен рекорд от 209 см 19 пъти, последния път на Игрите в Атланта, веднага след като спечели така дълго чаканото олимпийско злато с 205 см. Сега очакваме да видим колко пъти Магучих ще атакува своите 210 см.

Това са фактите от безпристрастната статистика в спорта.  Въз основа на тях всеки може да прави своите изводи и заключения.

Сега пред Магучих стои нелеката задача да се докаже. Да отхвърли съмненията и звездичката от името си. Ако продължи да скача всеки път в диапазона 200-201 см – няма да е ОК. Ако пък литне устойчиво нагоре ще докаже, че всичко е наред и ще обори неверниците.

Иначе ситуацията ще бъде някак конфузна и ще остави петно завинаги върху този резултат в Париж. Плюс съмненията, че някой е посегнал некоректно заради конюнктурни или други причини извън спорта върху знаменития български рекорд на Стефка Костадинова. Светът заслужава истината за това колко може да скачат нависоко жените и коя е най-високата дама на планетата.

Времето, като най-верният съдник от дистанцията на годините ще покаже.

Тодор Шабански



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 22 септември 23:15ч.

Donnybrook / Донибрук (2018)

Режисьор: Тим Сътън
В ролите: Майкъл Ейджи, Адам Бартли, Джейми Бел

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Искате или не, но ще трябва да свършите множество досадни задачи

Искате или не, но ще трябва да свършите множество