Учените в аквариума използват рутинни аеродинамични проучвания, за да наблюдават промените в популациите на морските животни и да търсят тенденции.

Свързани новини

24.06.2023 07:23

Рядко срещани косатки край бреговете на Нова Англия

Видян 6222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Аквариума на Нова Англия забелязаха нещо необичайно по време на въздушно проучване - група от четири косатки, които плуваха само на 40 мили (64 km) южно от Нантъкет, Масачузетс.



Според Националната океанска и атмосферна администрация китовете убийци, известни още като косатки, се срещат по-често в районите около ледения ръб на Арктика и Карибския басейн. Последното наблюдение на косатка във водите на Масачузетс е било през май 2022 г.



Катрин Маккена, асистент-изследовател в Аквариума на Нова Англия в Бостън, е първата, която забелязва групата или капсулата.



"Първоначално видях само две пръски пред самолета", казва Маккена в съобщение за медиите. "Когато обиколихме района, два кита изплуваха твърде бързо, за да определя какви са. При третото изплуване имахме хубав поглед и можехме да видим характерната окраска, преди големите гръбни перки да пробият повърхността."


Учените в аквариума използват рутинни аеродинамични проучвания, за да наблюдават промените в популациите на морските животни и да търсят тенденции.



Орла О'Брайън, асоцииран научен сътрудник, който ръководи екипа за въздушни проучвания в Центъра за океански живот "Андерсън Кабот" към аквариума, отбелязва в съобщението, че наблюдението на екипа е "особено специално", тъй като популацията на косатките в западните води на Северния Атлантик е много малка. По време на проучването в неделя изследователите потвърдиха, че наблюдаваното от тях стадо е включвало един възрастен мъжки, една възрастна женска и две малки.


През изминалия уикенд в крайбрежните води на другия край на САЩ, в залива Монтерей в Калифорния, беше наблюдавана и друга нетипична среща с косатки - в особено големи количества.


Според Нанси Блек, морски биолог от Monterey Bay Whale Watch и директор на проекта с нестопанска цел "Калифорния - косатки", в неделя там са били забелязани около 30 косатки, общо 11 семейства, включително шест косатки от Канада.



Китовете се събират, за да се социализират и да установят отношения с други семейства, за да ловуват по-ефективно - казва Блек.



"Това беше най-доброто наблюдение, което съм виждала през 35-те си години на изследване на косатките", казва Блек пред CNN. "Просто необикновено."



Според Блек няма ясно обяснение защо в неделя е имало толкова много наблюдения, но той спомена, че през последните няколко седмици в залива Монтерей е имало повече наблюдения.


 Снимка: New England Aquarium


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци