24.05.2024 07:25

Роботът за микрохирургия на Sony оперира царевично зърно

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Sony представи мощен нов инструмент, способен да върне царевицата обратно на кочана, зърно по зърно, с прецизна точност – но компанията се надява да намери медицински приложения и за тази революционна технология.
Този месец Sony R&D представи своя "микрохирургичен" асистиращ бот, който позволява на хирурзите да работят до една десета от мащаба, възможен само с човешки ръце.
Демонстрационното видео показа малки хирургически ножици, които разрязват малко зърно и го зашиват обратно изключително прецизно.



Устройството се управлява от човешки хирург, който ръководи движенията на робота с контролери като джойстици, за да постигне "плавни и свободни от друсане движения"."Това е демонстрационно видео, показващо зашиването на царевично зърно с малки игли за шев, наречени 12-0, използвайки прототип на робота за подпомагане на микрохирургията", се казва в изявление на Sony, публикувано в YouTube.

"Системата е проектирана да се използва в различни съоръжения и хирургически сценарии, като конзолата и роботът са направени възможно най-компактни", заявиха от компанията.

Прототипът видя първия си публичен тест в Международната конференция по роботика и автоматизация на Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) в Йокохама.

Хирург надникна през своите 1. 3-тип 4K OLED microdisplay googles, давайки им жива емисия от 4K 3D стерео-камерата на устройството, разположена над операционната маса.

Докато японската технологична и медийна фирма съобщи, че тихомълком са извършили успешни тестове на робота с хирурзи в Медицинския университет в Аичи, фирмата проведе своята по-дръзка, публична "царевична операция" за събитието IEEE този май.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион