Русия легализира добива на криптовалута

Свързани новини

09.08.2024 12:23

Русия легализира добива на криптовалута

Видян 161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, с който се легализира добивът на криптовалути в страната. Съответният документ беше публикуван в четвъртък на официалния портал за правна информация.

С новия закон се въвеждат няколко ключови понятия, включително добив на цифрови валути, минни пулове и оператори на минна инфраструктура, и се определят правата и отговорностите на участниците на пазара на криптодобив.

Добивът на криптовалута вече ще се признава за част от оборота, а не за емитиране на цифрова валута.

В новото законодателство се посочва, че само руски юридически лица и индивидуални предприемачи, регистрирани от правителството, ще могат да се занимават с добив на криптовалути. Индивидуалните миньори обаче могат да участват без регистрация, при условие че потреблението им на енергия остава в рамките на определените от правителството ограничения.

Освен това законът разрешава търговията с чуждестранни цифрови финансови активи на руски блокчейн платформи. Въпреки това Банката на Русия запазва правомощията си да забрани пласирането на определени активи, ако се прецени, че те представляват заплаха за финансовата стабилност на страната.


Законодателството включва и забрана за рекламиране на криптовалути и за предлагането им на неограничен брой лица. Освен това законът предвижда възможност за забрана на добива на определени територии или в определени региони. Първоначално планираната забрана за организиране на обращение на цифрови валути в Русия не беше включена в закона.

Законът ще влезе в сила десет дни след датата на официалното му публикуване, с изключение на конкретни разпоредби, които могат да имат различни дати на прилагане.

Путин повдигна въпроса за регулирането на криптовалутите и цифровите активи на правителствено заседание по икономически въпроси на 17 юли, като отбеляза, че това е перспективна икономическа област. Той заяви, че е важно Русия "да използва момента" за бързо създаване на правна рамка и регулация, развитие на инфраструктурата и създаване на условия за циркулация на цифрови активи, както в рамките на страната, така и в отношенията с чуждестранни партньори.


В четвъртък президентът подписа и закон, с който се разрешават експериментални външнотърговски разплащания в криптовалута. Ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина по-рано заяви, че регулаторът ще проведе първите трансгранични криптоплащания до края на настоящата година.


 Кирил Пламенов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Сънищата и пророчествата днес ще са измамни и лъжливи

Сънищата и пророчествата днес ще са измамни и лъжливи.