С центъра си за лечение на туморите на простатната жлеза ИСУЛ е финалист за Медицинските награди
01/03

Свързани новини

06.06.2024 11:02

С центъра си за лечение на туморите на простатната жлеза ИСУЛ е финалист за Медицинските награди

Видян 475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Церемонията е на 5 юли в София Добрите примери в родното здравеопазване ще бъдат представени от деветото издание на  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, съобщават организаторите от Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.


Церемонията ще се състои в Hyatt Regency Sofia. Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награди до 1 юли 2024 г. Номинации ще бъдат направени от здравни организации,  специализирани медии и ресорни журналисти.


Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, е мултидисциплинарно звено, създадено на функционален принцип в една от най-големите университетски болници у нас. Звеното обединява специалисти от няколко от водещите клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Клиника по урология и андрология, с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, Клиника по медицинска онкология с ръководител проф. д-р Петранка Троянова (с двете си отделения – по лъчелечение и по клинична онкология), Клиниката по анестезиология и активно лечение с ръководител проф. д-р Мая Белитова и Клинична лаборатория с ръководител д-р Али Бедран.  



На практика центърът предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза: от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати.


Андрологичният център е единственото място в България, където беше въведена и успешно се прилага вече над две години и половина Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза. До въвеждането му пациенти, които искат да се възползват от иновативния метод, трябваше да се лекуват в чужбина.


Нискодозовата брахитерапия представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. В повечето случаи методът позволява да се избегне натоварващата химио и лъчетерапия. Той е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата - неволно изпускане на урина.


Методът се осъществява от специално обучен мултидисциплинарен екип, който включва специалисти в следните направления: медицински физик, лъчетерапевт, уролог, анестезиолог, медицинска сестра.
Благодарение на постоянството и несломимия дух на акад. проф. д-р Чавдар Славов и проявеното разбиране от страна на Министерство на здравеопазването, нискодозовата брахитерапия вече е безплатна за пациентите. Те доплащат единствено за медицинските консумативи, които са специфични. Има обещания, че скоро те също ще станат безплатни.


Партньори на събитието са: Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници и други.


Снимки: Първият етап от манипулацията - чертане на контурите на простатната жлеза, планиране на броя на имплантационните игли,  броя и дозата на сийдовете за индивидуалния пациент, за постигане на оптимален резултат на дозата.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Можете да прекарате този ден спокойни и без притеснения

Можете да прекарате този ден спокойни и без