19.07.2024 13:37

Съдът потвърди за фалшивите хоспитализации в Пирогов

Видян 293 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В болница "Пирогов" са били отчитани фалшиви хоспитализации, заради които здравната каса (НЗОК) правилно е санкционирала лечебното заведение през 2021 г.

Това става ясно от решението на Върховния административен съд (ВАС), за което съобщиха специализираните здравни сайтове "Право и здраве" и "Клиника" в петък.

Заради нарушенията в "Пирогов" тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров уволни директора на болницата Асен Балтов, а НЗОК частично прекрати договора си със заведението.

Административният съд – София град обаче отмени санкцията, а НЗОК обжалва това решение. Сега постановлението на ВАС е в полза на НЗОК. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

В него ВАС отменя решението на административния съд и отсъжда, че здравната каса правилно е установила нарушения в дейността на "Пирогов". Върховните съдии потвърждават, че в болницата е била отчитана фиктивна дейност по две клинични пътеки.

Например, установява се "по безспорен начин", че като пациенти са били отчитани хора, които не са лежали в болницата, включително като хоспитализирани са били вписвани медици на "Пирогов", които в същото време са се водели на работа, а не в болничен.

През 2021 г. заради извършените нарушения тогавашният министър Стойчо Кацаров уволни директора на болницата – Асен Балтов. След отстраняването си Балтов влезе в парламента като депутат от ГЕРБ.

Към момента завежда Отделението по ортопедична травматология в "Пирогов". Последно името му беше замесено в случая с починалата в болницата 15-годишна Даная.

Балтов беше обвинен от близки на момичето и протестиращи, че по време на едно от заседанията на Медицинския съвет на "Пирогов" е отправил заплахи към тях.

Заради положението в спешната болница и състоянието на детското здравеопазване през миналата и в началото на тази година се проведоха серия от протести.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец