01/03

Свързани новини

10.09.2020 19:39

САЩ: Корупцията в България е ендемична

Видян 6789 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Остри констатации за бизнес климата у нас съдържа последният доклад на Държавния департамент на САЩ за 2020, пише Сега. САЩ публикуват ежегодно анализи за глобалните условия за инвестиции , като оценките се представят подробно по държави. В доклада за България корупцията е определена като ендемична, особено при инфраструктурни и енергийни проекти. Критикуват се и съдебната система, и други структурни прекчи пред инвестициите у нас.


"За много инвеститори България е атрактивна дестинация, с активни действия на правителството за привличане на инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-ниските цени на труда в ЕС и плосък корпоративен и личен данък....Чуждите инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите се оплакват и от други проблеми, спъващи инвестициите, като непредсказуемост в резултат чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. Считано към началото на 2020 г. има съмнения дали правителството ще изпълни договорните си задъжения, включително с американски компании. Друга американска компания се сблъска с продължитени регулаторни ограничения в опит да навлезе на енергийния пазар", се казва в резюмето на доклада.    


По-рано днес бе оявен и индексът на икономическата свобода - проучване на института „Фрейзър“, който измерва в каква степен политиките и институциите в страните по света осигуряват среда за нормално развитие на предприемачите. Тазгодишното издание излезе и в него няма добри новини за България.


За последните 15 години липсата на най-важните реформи – в работата на съдебната система и на правителството и администрацията, е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. За 2005 г. България е имала оценка 7,17 и  въпреки че след това има някакви подобрения в повечето подиндекси, те са толкова дребни, че в тазгодишното издание общата оценка е 7,74. При това резултатът се базира на по-стари данни, за 2018 г. Който дойде ред да се оценяват "постиженията" през текущата година, резултатът може да е по-лош дори от 2005 г.  - като имаме предвид какво се случва в България в по-ново време и как рекетът над бизнеса и медиите изкара гражданите на безпрецедентни протести, които продължават вече трети месец.


Ето какво е представянето на страната ни в досегашните издания:


Общ резултат на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър" виж ТУК!


"Всъщност, двата проблематични подиндекса за България  - съдебна система и размер на правителството, освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите положителни промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането", коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ е местният партньор на института „Фрейзър“ и член на Мрежата за икономическа свобода).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец