САЩ нанесе удари по Сирия в рамките на "самозащита": Пентагонът

Свързани новини

27.10.2023 11:09

САЩ нанесе удари по Сирия в рамките на "самозащита": Пентагонът

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Силите на САЩ са нанесли множество въздушни удари по неуточнени военни обекти в Сирия, съобщи Пентагонът в четвъртък, като заяви, че операцията е в отговор на неотдавнашните нападения срещу незаконни американски постове от страна на въоръжени групи, за които се твърди, че са "свързани" с Иран.

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че ударите за "самозащита", наредени от президента Джо Байдън, са поразили "два обекта в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР)" и свързани с него групи, но подчерта, че те не са свързани с продължаващите боеве между Израел и палестинските бойци.

"Тези тясно специализирани удари при самоотбрана имаха за цел единствено да защитят и предпазят американския персонал в Ирак и Сирия", твърди той в изявление, като добавя, че мисията е била "отделна и различна" от военните действия в Газа.


Понастоящем в Сирия са разположени до 1000 американски войници, които окупират ключови петролни находища и пунктове за преминаване на река Ефрат с подкрепата на ръководена от кюрди милиция. Правителството в Дамаск многократно е протестирало, че присъствието им нарушава международното право.

Съобщението от четвъртък вечерта дойде само няколко часа, след като американската армия заяви, че ще разположи още 900 военнослужещи някъде в Близкия изток, за да укрепи "капацитета си за защита на силите".

Пентагонът потвърди поне още три опита за нападения с дронове и ракети срещу американски бази в Ирак и Сирия, след поредицата от удари през последните седмици. Съвсем наскоро американските сили бяха мишена на нападение в Ирак в четвъртък, но според официални лица атаката е била неуспешна. Според Централното командване на САЩ от 17 октомври насам американските войски са били обект на нападения общо 16 пъти.


Вашингтон също така изпрати военноморски сили в Близкия изток на фона на нарастващото напрежение в региона заради последното разпалване на конфликта в Газа, включително две ударни групи самолетоносачи и десантен кораб, на борда на който има 2000 морски пехотинци и моряци.

Длъжностни лица заявиха, че разполагането на силите има за цел да възпре Техеран и милиционерските групировки от участие в сраженията или разпалване на по-широка война, а Остин настоя, че ударите в Сирия не бележат "промяна в нашия подход към конфликта между Израел и Хамас".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Интуицията ви ще бъде изострена днес

Интуицията ви ще бъде изострена днес, което може да ви