Свързани новини

12.02.2019 16:55

САЩ ни забраниха да ползваме Хуауей, Германия - против

Видян 9399 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българите да не ползват продукти на най-голямата телекомуникационна компания в света Хуауей поиска държавният секретар на САЩ Майк Помпео, до неотдавна шеф на ЦРУ. Китайският гигант е трън в очите на Вашингтон още от 2017 г., когато стана първата фирма в света, успяла да бъде планетарен лидер, без да продава на щатския пазар. Въпреки натиска, тя ударжа позицията и през 2018 г. А според публикации на Ню Йорк Таймс и Файненшъл Таймс основната болка на американските служби е, че китайците са много напред с 5G – новото поколение технологии. Досега те бяха просто производител на техника и потребител на програмни продукти. Вече са световен лидер и в това отношение.
Държавният секретар на САЩ предупреди от унгарската столица, където другата му основна цел е да спре Турски поток и преминаването му през България, Сърбия и Унгария до Австрия: „Съюзниците да не използват оборудване на китайската Хуауей (Huawei), защото това ще затрудни партньорските ни отношения".  Той добави: "Държим да им посочим възможностите и рисковете от използването на такова оборудване". Всъщност, всички смартфони са средства за проследяване, видео- и фонозапис и локализация, също като телекрановете от великата книга за тоталитаризма 1984, откъдето идва и идеята за Биг Брадър – Големия брат.
Вашингтон е притеснен от растящото глобално влияние на най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и в частност мощното му навлизане в Унгария и Полша. В България това е доставчикът на оборудване за БТК – Виваком. Спечели през 2004 г. търг за това със 7 кандидати. Стотици хиляди българи използват апарати от марката, която би по продажби създателя на смартфона Епъл м.г. Ръстът й в България е 300% за първите 5 месеца на 2018 г. спрямо същите на 2017 г., от когато са последните данни. В Унгария обслужва 70% от населението.
Компанията категорично отхвърля подозрения и обвинения в шпионаж. Както сме писали, тя вече на 2 пъти доказа това и в съда.  
Вчера стана ясно от думите на Хелге Браун - началник на кабинета на канцлера Ангела Меркел, че Германия е против американското искане Европа да спре Хуауей. Тя е съгласувала позиция с министрите на външните и вътрешните работи, икономиката, финансите и инфраструктурата, с която да не се стига до


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.