САЩ са изправени пред заплаха от стагфлация

Свързани новини

01.05.2024 07:34

САЩ са изправени пред заплаха от стагфлация: Business Insider

Видян 1873 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последните макроикономически данни, публикувани от Министерството на търговията на САЩ, показват, че икономиката на страната може да се движи към стагфлация, съобщи Business Insider. Мрачните знаци подсказват, че предстоят тежки предизвикателства, допълва изданието.   



Докладът разкри, че американският БВП е нараснал с годишен темп от едва 1,6 % през първото тримесечие на текущата година, което е доста под прогнозите за 2,5 %. По-бавният от очакваното растеж последва ръста от 3,4%, регистриран през октомври-декември 2023 г., и 4,9% през предходното тримесечие.


„Това беше най-лошият доклад от двата свята - по-бавен от очаквания растеж и по-висока от очакваната инфлация“, заяви пред медията Дейвид Донабедян, главен инвестиционен директор на CIBC Private Wealth US.



Слабият растеж и рязкото покачване на потребителските цени са отчетливи признаци на стагфлация, която се характеризира с икономически спад и нарастваща инфлация за продължителен период от време.


За последен път САЩ бяха засегнати от стагфлация през 70-те години на миналия век, когато инфлацията достигна двуцифрени стойности, докато икономиката се сриваше. В отговор американските политици повишиха основния лихвен процент до 20%, което доведе до охлаждане на цените, но изпрати икономиката в дълбока рецесия. 


През март Федералният резерв на САЩ пропусна да повиши лихвения процент, оставяйки го непроменен в целевия диапазон 5,25%-5,5%. Следващото заседание на Комитета за открития пазар на Фед е насрочено за 1 май.



Същевременно ценовият индекс на разходите за лично потребление, използван като основен измерител на инфлацията от Фед, нарасна с 3,4% на годишна база, отбелязвайки най-големия ръст от една година насам. Потребителските разходи в САЩ отбелязаха увеличение от 2,5% през периода януари-март, което е по-малко от 3,3% през четвъртото тримесечие на 2023 г. и под прогнозираните 3%, съобщи Бюрото за икономически анализи.



Според Business Insider това поставя сериозни ограничения пред възможността на Фед да предприеме действия, тъй като регулаторът ясно е заявил, че се нуждае от спад на инфлацията, преди да се стигне до намаляване на лихвените проценти.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес реалността ще се превръща в мечти

Днес реалността ще се превръща в мечти, а мечтите в