Свързани новини

20.12.2011 17:05

Шефът на Топлофикация София: Коректните ни клиенти имат по 6 неплатени сметки

Видян 3477 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнителният директор на Топлофикация София ЕАД Стоян Цветанов е роден през 1972 година. Има над 10-годишен опит в областта на топло- и електроенергетиката. До 2006 г. е заемал различни длъжности в Дирекция Икономическа политика на Министерството на икономиката и енергетиката. От 2007 г. до 22 декември 2010 г. е зам.-изпълнителен директор по финансово-икономическа и търговска дейност на Топлофикация София ЕАД.


 



- Какви бяха предизвикателствата за Топлофикация София и за ръководния мениджърски екип през отиващата си 2011г.?


 


 


- 2011 г. ни изправи пред много предизвикателства. За много кратко време трябваше да гарантираме отоплителния сезон за столичани, да изработим и внесем за одобрение в Столичния общински съвет План с оздравителни мерки за подобряване на финансово - икономическото и технологичното състояние на дружеството и актуализирания бизнес - план на компанията, да започнем да решаваме завещаните ни от предишното ръководство и нетърпящи отлагане въпроси.  Ние считаме, че един от най-важните ни приоритети е инвестирането в модернизацията на топлоизточниците. Преди седмица подписахме договор за изграждането на нова инсталация в ТЕЦ София, която ще замени съществуващата досега амортизирана турбина, изградена в края на миналия век и вече с изчерпан технологичен ресурс. Близо 35 години в тази насока не са предприемани никакви сериозни стъпки. Инвестицията е в размер на 32 млн. лева, като това са изцяло собствени средства на компанията. Съоръжението ще бъде пуснато през 2014 г. и ще ни даде възможност да повишим производителността на ТЕЦ София с около 5 %, както  и да постигнем близо 10% икономия на природен газ - основно перо в разходите на компанията.  Новата турбина е с инсталационна мощност за производство на 40 MW електрическа енергия и 80 MW топлинна енергия, като отговаря напълно на изискванията на Европейския съюз за високоефективно комбинирано производство. Нещо повече  - изграждането на новата мощност в ТЕЦ София е разработено като част от  бъдещата инсталация, чрез която в Топлофикация София ще се оползотворява горивната компонента от преработката на битовите отпадъци в столицата. Когато бъдат изградени и двете мощности, максимално ефективно ще усвояваме базовия топлинен товар на централната градска част. Само от инсталацията за боклука разходът на газ за централата ще се намали с около 10%. Това ни дава основание да очакваме,че модернизацията на най-стария топлоизточник и реализираните производствени икономии ще въздействат върху задържането на цената на топлинната енергия в бъдеще.

 



- Това е сериозна инвестиция, но откъде ще вземете пари, за да я реализирате?




- Това са собствени средства на дружеството. Разчели сме нещата и считам, че ще успеем коректно да се издължим към доставчика на турбината. Успяхме да  договорим с нашите партньори благоприятни финансови условия и гъвкава схема за разплащане. Освен това част от парите ще бъдат плащани след въвеждането на турбината в експлоатация, така че ще се генерират приходи

 



- Изпълнихте ли предвидените за тази година ремонти по топлопреносната мрежа и ще доведе ли това до повишаване качеството на топлоснабдяването?


 



През 2011 г. подменихме 14,5 км. тръби.  Предвиждаме да изпълним доста амбициозна програма за следваща година – искаме да подменим между 27-30 км. топлопроводи. Това ще зависи и от средствата, които ще можем да отделим за инвестиционната и ремонтна програма през 2012 г.


 



- Години наред всяка зима има опасност да бъде спрян природният газ към компанията поради натрупани дългове към Булгаргаз. Как ще се справите с това предизвикателство?


 



- Ежедневно се превеждат по около 1,5 милиона лева към Булгаргаз.  Всички пари, които идват към нас в момента отиват към Булгаргаз. Поел съм  ангажимента да изплатим на доставчика около 85-90 млн. лева до края на годината. Проблемът с нашите задължения е, че плащаме природния газ авансово, а започваме да събираме парите си от гражданите най-малко два месеца след това. Най-тежки са зимните месеци и това не се отнася само за тази година, а за всяка. През зимния период консумираме природен газ за около 70 млн. лева месечно, а през лятото за около 15 млн. Затова натрупваме дълг през ноември, декември и януари, а през февруари започваме да го стопяваме и към края на годината би трябвало да сме го изчистили като задължение. За последните десет месеца сме успели да платим природния си газ на 100%. Към месец октомври – началото на  новия отоплителен сезон - успяхме да намалим  дълга си от 107 млн. лева, колкото беше в края на миналата година, на 70 млн. лева. Това не е постигано през последните десет години.


 



- Публично известно е, че много ваши клиенти не си плащат сметките по една или друга причина. Как ще си събере компанията дължимите суми?


 



- Към момента определяме като коректни клиенти 74% от потребителите на услугата ни. Това са хора, които имат неплатени от една до шест сметки. От 2000 г. насам събираемостта не е на достатъчно добро ниво, сменили са се много ръководства и считам, че и до преди година-две нещата не са вървели много добре. Общият размер на просрочените задължения на битови абонати е около 200 млн. лева, а на стопански – 30 млн. лв. За последната една година обаче се наблюдава ръст на събираемостта и успяхме да съберем 56 млн. повече от това, което сме фактурирали.


 



- Изпълнихте ли Програмата за лоялните клиенти, която събуди доста голямо любопитство сред  хората – вие не предлагахте телевизори или луксозни почивки, а  приспадане на сметки или част от тях?


 



- Много добри резултати даде изпълнението на Програмата Лоялен клиент – битови абонати 2011 г. Бонусната програма е част от комплексните мерки, заложени в програмата за оздравяване на дружеството. Според регламента до този момент сме раздали бонуси чрез приспадане на сметки за топлинна енергия на 630 наши абонати, а общата стойност на бонусите по програмата до сега е над 267 000 лв. Това беше предизвикателство, за което малко хора вярваха, че ще успее, но е факт, че за 7-те месеца от стартирането на програмата броят на абонатите , които нямат  нито една просрочена сметка се е увеличил с 12%. В началото на април 2011 г., когато започна кампанията, абонатите без нито едно просрочие бяха 42%, докато в началото на този месец  те вече са 54%.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Основният ви проблем днес ще е свързан с качеството на живота

Основният ви проблем днес ще е свързан с качеството на