27.05.2024 11:51

Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса Марица-изток: Ваня Григорова

Видян 516 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комплексът "Марица Изток" има фундаментално значение за българския енергиен суверенитет. Това каза Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България" и водач на листите в 25 МИР и за европейски парламент, пред граждани в Стара Загора. "Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса, но не като музей, а като ключово енергийно предприятие за България, категорична беше тя. - Дори и 5% шанс да има за това, ние ще го използваме".

Според нея "Зелената сделка" и Националният план за възстановяване и устойчивост категорично трябва да бъдат предоговорени. "Зелената сделка" звучи чудесно на хартия, но на практика тя лишава страната ни от енергиен суверенитет и задълбочава неравенствата както вътре в самите общества, така и между отделните държави", заяви тя.

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" даде за пример факта, че електромобили в момента могат да си купят само хората, които имат по-големи финансови възможности. Ваня Григорова обясни, че след закупуването на електромобил, собственикът незабавно получава първо данъчни облекчения, а след това възможност за паркиране безплатно. "Има дори субсидии за закупуването на такива автомобили, а на места съществува възможност за безплатно зареждане, каза тя. - С подобна политика богатите стават по-богати и неравенствата се задълбочават".

Ваня Григорова отбеляза, че в момента всички политически сили се надпреварват да искат предоговаряне на "Зелената сделка", въпреки че част от тях я подкрепиха. "ПП-ДБ участваха в подписката за спасяване на "Марица Изток", но като дойдоха на власт, поеха ангажимент за редукция с 40% на вредните емисии. От ГЕРБ също подписаха "зелената сделка", припомни тя. - Радан Кънев сега тръби навсякъде, че "зелената сделка" трябва да бъде реформирана, хвали се, че постоянно бил спорел с Тимерманс. Но ние помним как през 2020 година той говореше, че всички, които предупреждавахме за опасностите, сме ретроградни манипулатори. Ето това хамелеонстване на политиците оставя лош вкус в устите на гражданите и разколебава хората да гласуват".

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" е категорична, че квотите за вредни емисии трябва да бъдат предоговорени. "Те не са природна даденост, а са политическо решение, обясни Ваня Григорова. - То може да бъде променяно. Доказателство е Германия. Когато трябваше тя да се презапаси с въглища, изведнъж цената на квотите беше намалена. Дори временно бяха спрени санкциите срещу Русия. Когато Германия се запаси с достатъчно руски въглища, цената на емисиите беше вдигната".

Водачът на листата на Коалиция "Солидарна България" в Стара Загора Щерю Щерев, който е бивш директор на "Мини Марица-изток", посочи трите най-големи проблема в България - миграцията, влошеното образование и слабата икономика. "Като си затворим въглищните централи ще решим ли тези проблеми или напротив - ще ги задълбочим. Нека не забравяме, че с комплекса "Марица Изток" пряко или косвено са свързани съдбите на около 120 000 души, каза той. - В момента ТЕЦ-овете от "Марица Изток" работят с капацитет от 9%. Германските работят с 37%, полските с 67%, чешките с над 50%. При нас има и друг парадокс - колкото повече ВЕИ-та се включват да работят, толкова повече цената на тока расте. Защо? Защо не намалява?".

Щерю Щерев изрази опасение, че в един момент животът в България ще зависи изцяло от слънчевото греене. "Ще чакаме ли да изгрее слънце, за да изгладим, да изперем и да сготвим", пошегува се той.

Сутринта на празничния 24 май Ваня Григорова поднесе цветя пред бюста на Пейо Яворов в родната му къща-музей в Чирпан, а след това се срещна със симпатизанти от града. В сряда вечерта тя беше в Димитровград, а днес посети и Раднево. Срещите с гражданите преминаха при много голям интерес, а част от тях проявиха сериозен интерес за войната в Украйна. Беше поставен въпрос на Ваня Григорова и за това кой ще наложи санкции за вредни емисии на онези, които в момента имат интерес войната да продължи и въоръжават една от страните.


Неплатена форма




--



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

Земетресение със сила 4,3 по скалата на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Сутринта ще се сбъдне една ваша мъничка мечта

Сутринта ще се сбъдне една ваша мъничка мечта, но това