Свързани новини

12.07.2009 11:38

Сребреница, 14 г. по-късно: 20 000 отбелязват геноцида

Видян 1286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера повече от 20 000 босненски мюсюлмани отбелязаха в Сребреница, източна Босна, годишнината от избиването на близо 8000 мюсюлмани от босненските сръбски сили – най-тежкото престъпление в Европа след Втората световна война, съобщи БГНЕС.


От Сараево за участниците бяха дадени на разположение 160 автобуса, които да ги превозят, но много от тях пропътуваха до Сребреница с кола. За пръв път трагичното събитие ще бъде отбелязано в страните от Европейския съюз, след като Европейският парламент прие през януари съответна резолюция. Съседна Хърватия обяви 11 юли за ден на памет за геноцида в Сребреница. Церемонията бе на възпоменателното гробище Потокари.


Погребани бяха останките на идентифицирани с ДНК тест още 534 жертви на възраст от 14 до 75 г. Мнозина от дошлите все още не са открили близките си.


"Въпреки цялата трагедия човек се успокоява, когато намери костите на децата си. Но аз нямах този късмет", каза 60-годишна жена. Останките на близо 3200 избити хора, идентифицирани след ексхумацията им от 70 общи гробове в района, вече са положени в Потокари, откакто мемориалът бе открит през 2003 г. В Босна, която след войната от 1992-1995 г. е разделена на две общности – сръбска и мюсюлманско-хърватска, тази инициатива не среща единодушие. Законопроект за възпоменателен ден за жертвите в цялата страна бе блокиран от босненските сръбски депутати. Босненските сръбски власти признаха през 2004 г., че сръбските сили са избили близо 8000 мюсюлмани в Сребреница, но осъдиха резолюцията на Европейския парламент с мотива, че възпоменанието трябва да обхване всичките 100 000 загинали в босненския конфликт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със