Свързани новини

27.04.2009 15:22

Свинският грип не може да достигне до България по море

Видян 1802 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вероятността вирусът на свинския грип да достигне до България по море е нищожна. Причината е, че за придвижването на един кораб през океана, от местата, където се разрази епидемията, до страната ни, са необходими около 15 денонощия, докато инкубационният период на заболяването е до 7 дни.


Така на практика няма как заразени пътници или моряци да пристигнат в страната през някое от пристанищата. Освен това на варненския порт системно се осъществява денонощен здравен контрол. Това съобщи за БГНЕС д-р Светла Станева, началник на дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве във Варна. По думите на специалиста за момента от здравната служба изчакват инструкции от страна на здравното министерство за това какви мерки да се вземат срещу така наречения свински грип. Тъй като при ситуации, в които има някакъв риск за пандемия биват разкривани здравни пунктове по летищата, пристанищата и митниците, посочи д-р Станева. Тя уточни, че РИОКОЗ има готовност да разкрие такива в случай, че пристигне заповед от министъра на здравеопазването.
По думите на директора на пристанище Варна Данаил Папазов до момента в комплекса не са акостирали кораби, идващи от Мексико или Съединените американски щати, а и не се и очакват такива. Шефът на дирекция “Надзор на заразните болести” д-р Светла Станева допълни, че не е препоръчително гражданите да си поставят противогрипни ваксини или да се запасяват с такива медикаменти. Тези продукти, които се предлагат на пазара са за грипа, разпространяван сред хората и не би действал като предпазно средство срещу свински грип, уточни епидемиологът. Д-р Станева подчерта, че до момента Световната здравна организация не е дала име на наричания в средствата за масово осведомяване свински грип. Заболяването започва като всеки грип, а заразяването зависи от състоянието на имунната система на всеки човек. Вирусът се предава по въздушно-капков път, поради което гражданите трябва да бъдат по-внимателни, когато общуват с хора, които кихат, кашлят или подсмърчат, поясни д-р Станева.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог