28.06.2024 17:22

Търговията между Русия и Индия достига исторически връх

Видян 367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обемът на двустранната търговия между Русия и Индия продължава да расте, като през първите четири месеца на тази година е достигнал рекордните 23,1 млрд. долара, сочат митнически данни.

Според изчисленията на изданието цифрата представлява 10% ръст спрямо същия период на предходната година.

Вносът на Индия от Русия е скочил с 10% през периода януари-април в годишно изражение до 21,6 млрд. долара. Русия е един от основните доставчици на стоки за Индия, на второ място след Китай.

В същото време индийският износ за Русия се е увеличил с 21% до 1,6 млрд. долара през същия период, сочат данните.


Търговският оборот между двете страни рязко се увеличава през 2023 г., достигайки рекордните 65 млрд. долара, главно благодарение на индийските покупки на въглища и петрол. Прогнозите са, че търсенето на тези стоки в южноазиатската държава ще продължи да нараства през следващите години.

Според руския посланик в Индия Денис Алипов Москва се е превърнала в един от четирите най-големи търговски партньори на Ню Делхи.

Анализатори от Руско-азиатския бизнес съвет (RABC) прогнозират, че годишният стокообмен между Индия и Русия ще достигне 100 млрд. долара до края на десетилетието. Според експертите ръстът на руския износ ще се дължи основно на енергийните ресурси, докато увеличението на вноса от Индия ще дойде от увеличените покупки на фармацевтични и химически продукти. Очаква се също така Русия да увеличи продажбите на торове, машини и оборудване, продукти от дървесина и цветни метали за Индия.


Индийският министър-председател Нарендра Моди, който неотдавна встъпи в длъжност за трети мандат, скоро ще посети Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщи тази седмица официален представител на Кремъл. Точните дати все още не са публично известни, но според някои медийни съобщения посещението е планирано за 8 юли.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни