11.09.2024 15:27

Църквата е сред най-одобряваните институции у нас: Галъп

Видян 147 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три четвърти у нас се определят като православни, но малко под две трети декларират вяра в Бог. Това разминаване между самоопределянето като „православен“ (християнин) и заявената вяра в Бога, произтича от обстоятелството, че Българската православна църква се възприема не само от верска гледна точка, като религиозна организация, но и от светска гледна точка – като историческа институция, неизменно свързана с българското общество и държавност, а в определена степен и като част от традиционната идентификация на българската народност.


Нивата на декларирана вяра не се променят съществено в последните години у нас. Църквата и патриархът се ползват с обичайно благоприятните за такива институции нива на популярност. Една пета от запитаните у нас твърдят, че често посещават религиозни служби. Това са част от наблюденията от сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ от традиционната програма на агенцията за изследване на важните обществени теми.  

Доверието у нас в Църквата към момента е 43,1%, при недоверие от 35,8%. Това нарежда Църквата сред най-одобряваните институции у нас. Доверието сред най-младите обаче е ниско. Уникалните по рода си многогодишни данни, с които „Галъп интернешънъл болкан“ разполага, показват, че общото доверие в имиджа на църквата у нас като цяло е положително, макар и често да е нарушавано в случаите на обществени скандали, свързани с образа на някои представители на клира. В такива случаи са регистрирани и сериозни спадове в популярността.  

75,3% у нас се определят като православни. Като мюсюлмани се определят 9,9%, а 11% твърдят, че не са религиозни. Останалите се разпределят между вероизповедания с по-малко разпространение. 59,5% у нас твърдят, че вярват в Бог, а 27,5% не вярват. Останалите не са в състояние да определят. Данните са почти идентични на последното у нас измерване преди две години. Така, на практиката се потвърждава многогодишното наблюдение, че православната принадлежност у нас очаквано се мисли повече като идентичност, отколкото единствено като вяра. Изследване преди време пък показа, че по-общата вяра в божество е по-висока от декларативната религиозност и тук България не е изключение на глобалния фон (По-склонни да вярваме в Бог, отколкото да се определим като религиозни – Галъп интернешънъл (gallup-international.bg)). В крайна сметка проучването сега отново потвърждава очаквания ред на ценности – колективна принадлежност, вяра, религиозно усърдие.

Новият български патриарх Даниил се ползва с положителен рейтинг, т.е. доверие (30,6%) минус недоверие (27%) дава положително число и това е добра стартова позиция. Това е рядкост по отношение на публични фигури у нас, но в същото време е очаквано по отношение на религиозен лидер. Все още обаче колебанието и непознаването са сериозни: 22,6% се колебаят, а 19,8% не са запознати или дори не са чували за личността на патриарха.

19,7% у нас заявяват, че често посещават богослужения. Нарочно изследване следва да покаже какви са пропорциите в отделните религиозни групи.    

Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Източник: "Галъп"

 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Никога няма да достигнем Марс, ако Камала спечели: Мъск

Никога няма да достигнем Марс, ако Камала спечели: Мъск

Бившият президент Доналд Тръмп би се ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Може би е добре да си починете от самите себе си

Може би е добре да си починете от самите себе си. Удачен