Свързани новини

28.02.2011 17:23

Токов удар за народа

Видян 1721 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергоразпределителните дружества се готвят да нанесат на народа токов удар с шоково почервеняване на сметките.


След като онзи ден от ЕВН първи обявиха, че ще вдигнат цените си с 5,12%, последва нещо като верижна реакция и вчера и ЧЕЗ и Е.ОН оповестиха, че ще дръпнат шалтера на джоба ни. 


Трите дружества ще отправят исканията си, които се очаква да влязат в сила от 1 юли, към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


На фона на гарантираната от държавата печалба от 12% на ЕРП, увеличението на тока е, меко казано, безпардонно.


Електроенергията в Западна България, където работи ЧЕЗ, се предвижда да скочи с 13 на сто. За битовите клиенти  цената ще е по-висока с 0,03 лв. на kw/h, а за бизнес клиентите увеличението ще стигне до 0,015 лв. за kw/h, но без ДДС. Това ще рече, че дневната тарифа ще се качи на 0,169 лв. за kw/h, а нощната на 0,118 лв. за kw/h. Ако това се случи, сметката на едно домакинство ще скочи с около 5,40 лв. при средномесечна консумация от 197 kw/h.


От електроразпределителната компания посочиха, че 152 млн. лв. са необходимите инвестиции за поддържане и развитие на мрежата в Западна България за периода от юли 2011 до юли 2012 г.


В североизточните части на страната, които са обслужвани от Е.ОН, поискаха токът да се вдигне средно с 14,3 на сто от това лято.


Преди два дни, пък, от компанията ЕВН, която работи на територията на Югоизточна България, поискаха увеличение от 5,12% за битови и стопански потребители. Ако комисията се съгласи, дневната тарифа ще скочи на 0,156 лв. за kw/h, а нощната на 0,105 лв. за kw/h.


Предвижда се до края на юни 2011 г. ДКЕВР да вземе решение за цените на тока.


В неделя ЕВН проплака, че се нуждае от 333 млн. лв. приходи, за да инвестира в мрежата.


„Искаме 5,12% увеличение, за да покрием инвестициите. През изминалите години сме инвестирали повече от 700 000 лв., нашата мрежа е повече от 60 000 км. Подменили сме повече от половината електромери и това ни позволи да намалим технологичните си загуби. Така сме спестили 450 млн. kw/h“, заяви председателят на Управителния съвет на ЕВН България Йорк Золфелнер пред БНТ.


Както вестник 19' съобщи миналата година, ЕРП-тата дължат на бизнеса 120 млн. лв, но и към днешна дата продължават да се правят на разсеяни.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.