Според изпълнителния директор на предприятието инжeнepитe и тexничecĸитe ĸaдpи са ĸлючът ĸъм нapacтвaнeтo нa инвecтициитe y нac

Свързани новини

21.09.2022 08:09

Топлофикация Велико Търново работи активно за привличане на млади кадри

Видян 20058 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Според изпълнителния директор на предприятието инжeнepитe и тexничecĸитe ĸaдpи са ĸлючът ĸъм нapacтвaнeтo нa инвecтициитe y нac


"Топлофикация Велико Търново" продължава активна работа по привличането на млади хора чрез учебни практики и стажове. През годините в предприятието се изпълняват редица програми за преодоляване на очертаващата се тенденция за дефицит на кадри в сектор енергетика. "За нас е приоритет привличането на кадри чрез дуално обучение и стажантските програми с оглед на целта ни да развиваме предприятието като един от добрите работодатели в града и региона. Ние поддържаме връзка с учебните заведения и по този начин намираме кадри, за които отваряме вратите си за професионално развитие. Имаме добри примери за млади специалисти, които след няколко месечна практика започват работа при нас." заяви инж. Александър Димитров, изпълнителен директор на "Топлофикация Велико Търново".

Според инж. Димитров привличането и задържането на младите кадри не е единствено въпрос на заплащане, но и на шанс за кариерно израстване занапред. По думите му, за да не допускаме бъдещите енергетици да изберат да работят не по специалността или да заминат в чужбина, е необходимо да се положат усилия от страна на работодателите и едновременно с това образователната система. Той заяви, че е тези две страни трябва да работят активно, за да се подобри средата на труд. Изпълнителният директор на "Топлофикация Велико Търново" посочи, че имат нужда най-много от специализирани кадри в областта на инженерните науки, но и от финансисти, юристи, логистици. Той сподели мнение, че България може да бъде сред водещите европейски държави с развита и модерна енергетика, само ако има кадри, които притежават нужните умения и новаторски подход.

“Дефицитът на професионални знания в областта на енергетиката поставя всички предприятия в сложно положение. Новите технологии навлизат с пълна сила, а реално няма кой да работи с тях. Голяма част от експертите са в предпенсионна възраст и няма млади кадри, които да застанат на тяхно място и да продължат дейността на дружествата.” посочи инж. Димитров. По думите му, активните политики на пазара на труда трябва да бъдат насочени и проектирани с оглед на откриване на работни места, отговарящи на търсенето днес. Според него по този начин ще се избегне липсата на квалифицирани заети в сектора на енергетиката.

Директорът на "Топлофикация Велико Търново" подчерта, че енергетиката ще има нужда от много добре подготвени кадри в контекста на зелената политика на Европа и целите за производство на чиста енергия от алтернативни източници. Според него недостатъчният брой квалифицирани специалисти в администрацията и бизнеса за работа в сферата на възобновяемите енергийни източници също пречи на отрасъла да се развива и спира технологичните нововъведения.

Инж. Александър Димитров цитира данните на Института за пазарна икономика, според които всеки пети младеж между 15 и 34-годишна възраст в България нито учи, нито работи. По думите му трябва да се промени наложената тенденция България да бъде първенец по младежи, които не развиват потенциала, който имат. Според него е необходимо набор от политики, предназначен да увеличи заетостта до максималната възможна степен. Той посочи, че само по този начин ще може да се облекчат последствията на бързо намаляващата работна сила.

По думите на инж. Димитров професията енергетик е както високорискова, така и изключително интересна. “Като сравнително млад човек, започнал работа в областта на енергетиката почти след завършването на образованието си, мога да споделя, че специалността ми е дала много. Учил съм се от едни от най-добрите си колеги. За това от личен опит казвам, че приемствеността е важна.” допълни инж. Александър Димитров.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се опитате да запазите в тайни истинските си мотиви

Ще се опитате да запазите в тайни истинските си мотиви