Тревожно проучване разкрива как майките предават на новородените "вечни химикали", причиняващи рак

Свързани новини

29.06.2024 07:06

Тревожно проучване разкрива как майките предават на новородените "вечни химикали", причиняващи рак

Видян 519 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените отдавна знаят, че причиняващите рак химикали се предават от майките на новородените, но ново проучване разкрива как това се случва по време на бременността.

Изследователи от университета Фудан в Китай анализират кръвни проби на 1076 участнички, като установяват, че 65% от тях съдържат полифлуороалкилни вещества (PFAS).

Екипът установява, че завинаги химикалите в кръвния поток си проправят път към плацентата, пъпната връв и майчиното мляко, за да замърсят плода по време на и след бременността.


PFAS, микроскопични вещества, чието разграждане отнема хиляди години, се свързват с протеини в тялото, които ги пренасят от кръвния поток (серума) на майката, през плацентата и в кръвния поток на плода.

Изследователите отбелязват също така, че излагането на пренатални PFAS е свързано с по-висока податливост на инфекциозни заболявания, аутизъм и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при децата. 


PFAS се съдържат в повечето храни, въздуха, водата, почвата и почистващите препарати, което им позволява да преминават през човешката кожа и да навлизат в кръвния поток.

Новото проучване установи, че количеството химикали, на които са изложени бебетата, зависи от начина на хранене на майката, индекса на телесна маса (ИТМ), възрастта, на която е родила, и нивото на образование.

По време на бременността веществата, намиращи се в кръвния поток на майката, преминават през плацентата - която осигурява кислород и хранителни вещества на плода - за да достигнат до кръвния поток на временния орган, който свързва матката на майката с пъпната връв. 


Структурата на плацентата действа като бариера за негативни вещества като вируси и някои лекарства, но тъй като PFAS са малки молекули и имат способността да се разтварят в мазнини, те могат да преминат през плацентата и да достигнат до плода.

Тези химикали също така са склонни да се прикрепят към протеини като албумина, което улеснява пренасянето на вечните химикали от майката към бебето.

Афинитетът на PFAS да се свързват, докато се пренасят през протеините, "може да играе решаваща роля" при пренасянето до плода, се казва в проучването.


Екипът отбелязва, че някои токсични химикали преминават по-лесно през плацентата в сравнение с кърменето, но откритите PFAS в 551 проби от кърма са над 50 %.

Вечните химикали се намират в телесните мазнини, които могат да се отделят в кърмата, като по този начин се прехвърлят на новороденото заедно със здравословни хранителни вещества като витамини, минерали и протеини.

Въпреки това Агенцията за токсични вещества и регистър на заболяванията съобщи, че начинът, по който вечните химикали навлизат в кърмата, все още не е напълно изяснен.

Въпреки че изследователите са открили опасни завинаги химикали в кърмата и плацентата, Линда Бърнбаум, бивш ръководител на Националния институт по науки за здравето на околната среда и на Националната програма по токсикология, все пак съветва, че ползите от кърменето надвишават риска от евентуално излагане на PFAS.

"Винаги подчертавам на хората, че кърмата е най-добра", дори и да има замърсяване", казва тя пред The Hill.


 Източник: DailyMail


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден ви предоставя възможността да вземете най-доброто решение

Днешният ден ви предоставя възможността да вземете