11.09.2024 16:19

Турция обвини Siemens, че умишлено забавя доставката на оборудване за АЕЦ Аккую

Видян 161 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар обвини германския индустриален гигант Siemens, че умишлено забавя доставката на оборудване за изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“, която е на стойност 24 млрд. долара. Съоръжението трябва да бъде първото по рода си в Турция и се изгражда от руската агенция за ядрена енергия „Росатом“.

Пред информационната агенция „Анадолу“ Байрактар заяви, че първият ядрен реактор в Турция вече е завършен на повече от 90 %. Забавянето на Siemens при доставката на оборудването обаче е забавило проекта с няколко месеца. Министърът твърди, че решението на германската компания е взето „с политическа нагласа по въпрос, който няма правно основание и не подлежи на никакви международни санкции“.

Ако Siemens цели „да наложи санкции на Русия, то това сериозно засяга и Турция“, добави Байрактар. Анкара вече е подала жалба за ситуацията „на най-високо ниво“, заяви той, настоявайки, че компанията трябва да „плати цена“ за поведението си.

Байрактар отбеляза, че Siemens е „една от компаниите, с които работим от много години“, но че „сега ни поставя в трудна ситуация, в която трябва сериозно да поставим под въпрос съществуването им“. С оглед на ситуацията Росатом започна да търси алтернативни доставчици и вече е направил поръчка за необходимото оборудване в Китай, добави министърът.  

По-рано Анкара предвиждаше датата на пускане на ядреното съоръжение „Аккую“ да бъде 29 октомври, за да съвпадне с честванията на Деня на републиката в Турция. Оттогава обаче властите предупредиха, че тази дата вероятно ще се промени поради забавянето на доставките на оборудване от Германия.

АЕЦ „Аккую“ е първата ядрена електроцентрала в Турция и ще включва четири енергоблока с реактори, проектирани в Русия, всеки от които ще може да произвежда 1200 мегавата.


 Кирил Пламенов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Никога няма да достигнем Марс, ако Камала спечели: Мъск

Никога няма да достигнем Марс, ако Камала спечели: Мъск

Бившият президент Доналд Тръмп би се ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Настроението ви днес ще е просто завидно

Настроението ви днес ще е просто завидно. А това