Мевлют Чавушоглу

Свързани новини

08.05.2023 09:20

Турция отказа С400 ПВО на Украйна: Чавушоглу

Видян 5015 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за телевизионния канал Habertürk, че Съединените американски щати са поискали от Анкара да изпрати своите зенитно-ракетни системи С-400 в Украйна, но Турция е отказала, съобщава Анадолската агенция.



САЩ са предложили на Турция да предостави контрола върху системата на САЩ или друга държава, включително Украйна, в опита си да се конфронтира с Русия, е заявил Мевлют Чавушоглу.



"САЩ ни помолиха да изпратим С-400 в Украйна и ние казахме "не", е заявил той, обяснявайки, че тези предложения са неприемливи, тъй като имат за цел да накърнят турския суверенитет, съобщава "Фокус".



Турски официални лица многократно са заявявали, че страната е закупила С-400 като въпрос на националната сигурност и никоя друга страна няма право да се намесва в това, съобщават от агенцията.



През 2017 г. страната е опитвала да закупи система за противовъздушна отбрана от САЩ, но опитите са се оказали напразни. Тогава Турция е подписала договор с Русия за придобиване на най-съвременната система С-400.



Запитан за връщане към програмата F-35, Чавушоглу заяви, че Анкара не иска да се върне към програмата, а по-скоро иска обратно от Вашингтон парите, които е платила за изтребители, преди да бъде изключена от програмата, докато въпросните самолети никога не са били доставени.



Турция сега "произвежда наши собствени национални бойни самолети", обясни той, добавяйки, че Турция също иска да подобри връзките със САЩ и че са създадени необходимите механизми за тази цел.



"Но Tурция също иска да закупи самолети F-16 и комплекти за модернизация от САЩ", е добавил министърът, като е споменал, че искането не се движи толкова бързо във Вашингтон, колкото би трябвало.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към