През 2023 г. двамата лидери се договориха да насърчават взаимните инвестиции и да помагат на руските и турските предприятия да навлизат на пазарите си. Договорено е също така руската рубла да бъде въведена като разплащателна валута в двустранната търговия, включително в плащанията за доставки на руски природен газ.

Свързани новини

04.07.2024 17:42

Турция се стреми към търговски оборот от 100 милиарда долара с Русия: Ердоган

Видян 531 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара и Москва ще продължат да укрепват икономическите си връзки с цел да увеличат годишния си търговски оборот до 100 млрд. долара.

Той направи тези забележки по време на срещата си с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в казахстанската столица Астана.

"В момента обемът [на търговията] е 55 млрд. долара", заяви Ердоган, като добави, че двете страни вярват, че могат да постигнат целта си за удвояване на тази цифра.


Путин заяви, че отношенията между двете страни се развиват последователно въпреки сложната глобална ситуация. Москва и Анкара осъществяват големи съвместни проекти, както е планирано, каза той, като добави, че "не е имало никакви затруднения".

През 2023 г. двамата лидери се договориха да насърчават взаимните инвестиции и да помагат на руските и турските предприятия да навлизат на пазарите си. Договорено е също така руската рубла да бъде въведена като разплащателна валута в двустранната търговия, включително в плащанията за доставки на руски природен газ.


Търговският оборот между двете страни рязко нарасна през 2022 г., надхвърляйки 62 млрд. долара, след налагането на западните санкции срещу Москва. Обемът на търговията леко намаля поради заплахата от вторични санкции от страна на САЩ, които се стремят да спрат потоците от продукти като промишлени машини и резервни части, за които се твърди, че биха могли да помогнат на руската армия.

Представители на САЩ неведнъж са определяли Турция като потенциален център за заобикаляне на санкциите, като някои западни служители изразяват загриженост относно твърденията за търговия между турски фирми и санкционирани руски субекти.

В момента Москва и Анкара работят по няколко инициативи, свързани с износа на природен газ, и планират да продължат да изграждат отношения в енергийния сектор.


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Наистина ли да пиете редовно сок е толково здравословно?

Наистина ли навикът Ви да пиете сок е толкова здравословен?

Всички знаем, че пиенето на оптимално ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак