Свързани новини

07.07.2020 11:17

Убийството на иранския генерал от САЩ е нарушение на международното право: ООН

Видян 2154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въздушната операция на САЩ по-рано тази година в Ирак, при която бе ликвидиран иранския генерал Касем Сюлеймани и още девет души, е нарушение на международното право. Това беше обявено предишната вечер, 6 юли, от специалния докладчик на ООН за извънсъдебните спорове Агнес Каламар, съобщава Reuters.


Съединените щати не представиха достатъчно доказателства за продължаваща или предстояща атака срещу техните интереси, за да оправдаят нападението от 3 януари срещу конвой на международното летище в Багдад, където се намираше Сюлеймани. Американската атака наруши Хартата на ООН, констатира следователят на световна организация, която призова за преследване на отговорните за „целенасочени убийства с дронове“, предаде Фокус.


„Светът преминава през критични времена и евентуално повратен момент, когато става въпрос за използването на (бойни) дронове ... Международната общност, доброволно или неволно, мълчи“, каза Каламар в интервю за британската информационна агенция.


В четвъртък, 9 юли, тя трябва да представи своите заключения пред Съвета за правата на човека на ООН, който ще даде възможност на държавите-членки да обсъдят какви действия трябва да бъдат предприети за защита на принципите и нормите на международното право. САЩ не участват в работата на този съвет, след като го напуснаха преди две години.


„Генерал Сюлеймани беше отговорен за военната стратегия и действията на Иран в Ирак и Сирия. Но при липсата на реална и непосредствена заплаха за живота на американските граждани, курсът на действие, предприет от САЩ, е незаконен “, казва Каламар в доклада.


Освен това се посочва, че ударът с дронове на ВВС на САЩ на 3 януари е първият известен инцидент, когато отделна държава „използва правото си на самозащита като оправдание за нападение на чуждестранен държавник в трета страна“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Още от началото на деня ще се чувствате уморени

Още от началото на деня ще се чувствате уморени.