Свързани новини

27.01.2014 16:25

Украйна пред извънредно положение

Видян 936 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на правосъдието в Украйна Олена Лукаш предупреди, че ако протестиращите не напуснат сградата на министерството, ще бъде принудена да поиска извънредно положение, съобщи Би Би Си.


Припомняме, тази нощ опозицията в Киев щурмува и превзе Министерството на правосъдието. При влизането им в сградата не им е оказана съпротива. Отговорност за щурма пое гражданското движение „Общо дело”.


Лукаш ще призове Националния съвет за сигурност и защитата да въведе мерките.


Представител на правосъдното министерство заяви пред кореспондент на украинската агенция УНИАН, че протестиращите са счупили прозорците на първия етаж на административната сграда и са създали барикади с мебели.


Демонстрантите също са завършили изграждането на барикада на улица „Городецка", където е разположено и правосъдното министерство.


Украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова демонстрантите да прекратят окупацията на Министерството на правосъдието, цитиран от Интерфакс.


„Те искат да останат, но от друга страна аз ще се опитам да ги убедя" да напуснат, подчерта той в столицата Киев.


Бившият боксьор подчерта, че трябва да се намери политическо решение между опозицията и правителството и призова за избягване на провокации.


По-късно от опозиционната партия на Кличко, Украински демократичен алианс за реформи (УДАР), информираха, че техният лидер не е успял да убеди протестиращите да напуснат министерството.


Радикалните членове на движението „Общо дело" (Спилна Справа) са отхвърлили молбите на Кличко, допълват от партията.


Междувременно в момента на Майдана се намират около 2000 души, според кореспондент на УНИАН. На площада действат полеви кухни.


Опозиционните активисти вече превзеха административни сгради в около 10 украински града, където президента Виктор Янукович се ползва с широка подкрепа.


37 протестиращи са задържани за проникване в сградата на местната администрация в Днепропетровск. 18 полицаи са ранени при сблъсъци, съобщиха от милицията.


Новата протестна вълна бе отприщена, след като опозиционният лидер Арсений Яценюк отхвърли предложението на Янукович да го назначи за министър-председател.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева