19.07.2024 12:23

Украйна въвежда по-ранни залези напук на Русия

Видян 289 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският парламент гласува в подкрепа на премахването на лятното часово време от следващата година, като се позова на съображения за националната сигурност. Този ход ще доведе до неудобни часове за жителите на източните региони.

Въпреки че председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук предложи мярката още през 2020 г., тя беше приета от депутатите тази седмица, като 261 депутати гласуваха „за“.

„През есента ще преминем към зимно часово време и ще останем на него“, заяви във Facebook Евгения Кравчук, високопоставен член на фракцията „Слуга на народа“ на Владимир Зеленски. „Повече няма да се нарушават биологичните ритми и „навици“ от смяната на времето“. Докато Кравчук обясняваше мотивите с цел да се сведат до минимум неудобствата за украинците, предложението на Стефанчук имаше други приоритети.


Промяната „има за цел да гарантира защитата на териториалната цялост и да укрепи националната сигурност на Украйна, тъй като държавата агресор [Русия] е наложила своето време във временно окупираните територии“, се казва в оригиналната обяснителна бележка от 2020 г. „Ето защо установяването и утвърждаването в цяла Украйна на единно киевско време, без изключение, ще укрепи позицията на Украйна в областта на сигурността и ще допринесе за деокупацията и реинтеграцията на временно окупираните територии.“

Депутатите твърдят също, че този ход ще подобри общественото здраве и ще съответства на интеграцията в ЕС, а запазването на практиката няма да окаже влияние върху пестенето на енергия.


Според законопроекта Украйна ще върне часовниците си към зимното часово време на 27 октомври, когато те ще останат там. Въпреки че предложението може да е изчислено напук на Москва, то ще доведе до значителни проблеми за жителите на Харков, Полтава и Днепър, в източната част на Украйна.

„Днес в Харков изгревът на слънцето е в 04:44 ч., а залезът - в 20:38 ч.“, пише украинският блогър Андрей Сапунов. „След отмяната на лятното часово време, точно след една година в Харков ще изгрее в 03:44 ч. и ще се стъмни в 19:38 ч.“

Промяната няма да има голяма разлика в Ужгород, на границата със Словакия, където зората ще настъпва в 04:46 ч., а здрачът - в 20:27 ч., според Сапунов.

Русия се опита да въведе постоянно „лятно време“ през 2011 г., като обедини 11-те си часови зони в девет. Експериментът обаче бързо беше изоставен, тъй като руснаците протестираха срещу късните изгреви. В крайна сметка през 2014 г. страната премина към целогодишно „зимно време“.


Пламен Валентинов


На снимката: Залез над Печерск


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Коя ревност е нормална и как се лекува?

Коя ревност е нормална и как се лекува?

Ревността, както и завистта, е присъща на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.