Свързани новини

18.09.2021 08:00

Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа

Видян 2543 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това Европейският съюз е готов да приеме страната като следващата страна в еврозоната. Мнозина се опасяват, че това може да е лоша идея, пише Сега.

Асен Василев, българският финансов министър, е отлична отправна точка, ако човек се поинтересува да разбере дали страната му е готова да се присъедини към еврозоната. Василев приема гостите си в просторна конферентна зала, която има доста интересна история. Предполага се, че неговият предшественик е получил чанти, пълни с пари в тази стая - предполагаемо в замяна на политически услуги. (Има се предвид разказът на Васил Божков, че е носил в МФ на Владислав Горанов подкупи. бел.ред. ) Според Василев договорите за публичния сектор се раздават от години без търг. Няма ефективен контрол и прането на пари е значителен проблем.

Бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка тази пролет след общо 10 години на власт, когато неговата партия ГЕРБ претърпя големи загуби при изборите. Но дали е толкова добра идея България да се присъедини към общата валута? В началото на юни София представи конкретен план за въвеждане на еврото, като 1 януари 2024 г. беше определен като ден, в който ще се промени валутата.

И шансовете този план да стане реалност изобщо не са лоши. България изпълнява всички формални критерии за присъединяване към общата европейска валутна зона. Бюджетният ѝ дефицит, държавният дълг и темпът на инфлация надхвърлят критериите за присъединяване към еврото. А валутата на страната, левът, вече е обвързан с еврото.

Миналата година България се присъедини към Хърватия, като стана част от ERM II, европейския валутен механизъм и Европейския банков съюз. А това означава, че пътят към еврото е необратим. Дори Европейската централна банка вече няма право на вето. Може да се регулира само конкретното време.

Членството на България ще отбележи първото разширяване на еврозоната от присъединяването на Литва през 2015 г., ставайки 19-ият член на общата валутна зона. Но наистина ли има смисъл да се приеме държава, която има трайни проблеми с корупцията, прането на пари и финансовия надзор?

Създаване на нов проблем

„Разбира се, България е повече от добре дошла да се присъедини към еврото, но първо трябва да се справи с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,