Свързани новини

13.12.2010 17:55

В Марица Изток 2 много мирише на енергийна мафия

Видян 5725 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато ви разказахме за сагата на корпорацията Обединени енергийни търговци и ТЕЦ Марица Изток 2, дори не сме подозирали, че милионите, за които става въпрос за капка в морето от похарчени средства от червеното ръководство на централата. Напомняме, че без никакво основание ТЕЦ-ът бе прекратил договора на износителя на ток и е осъден за това на две инстанции на съда. Сметката обаче няма да я плаща директорът на ТЕЦ, причинил кашата, а ние – данъкоплатците и то насред зловеща криза! Повече по темата днес ще разкрие на пресконференция в София прес от 13 часа шефът на ОЕТ Ангел Божилов.


Всъщност, май няма нищо изненадващ, защото Марица Изток 2 е управлявана от близкия на депутата от БСП Михаил Миков, но несменен при новата власт мениджър Георги Христозов. А разследванията на прокуратурата, ДАНС и ОЛАФ съпътстват повечето сделки на държавната фирма под негово ръководство.


Нещата започват с назначаването му от бившия енергиен министър Петър Димитров.  Христозов с широка ръка започва да подписва анекси и допълнителни споразумения към основния договор с главния изпълнител на модернизацията на блоковете на централата. Експертите твърдят, че японците от Мицуи натискали за увеличаване на стойността на и без това надутия проект с над 30 млн. Евро, пише фрешнюз.


“Интересът на контролните органи и на ДАНС бе предизвикан и от 2 специални обществени поръчки в ТЕЦ Марица изток-2. Те са инициирани от шефа на топлоцентралата Христозов и са финализирани от Съвета на директорите в средата на юни т.г. между евроизборите и парламентарните избори. Едната е с консултанската фирма Гавърмънт реинфорсмънт сървисис България ЕООД за "оценка нивото на безопасност и сигурност на централата като стратегически обект от национално значение". Цената на услугата е 9 млн. лв, а абсолютно ненужната според експертите консултация трябва да продължи до 2013 г. Фирмата изпълнител е регистрирана експерсно броени дни преди договора, но пък е нямало как да е сертифицирана по Закона за класифицирана информация - задължително условие за такива поръчки.


Другата спецобществена поръчка - "допълнителни мероприятия по охраната на ТЕЦ Марица Изток 2, е за 950 хил. лв. Тя обаче е възложена на охранителната фирма Професионална защита - електроник ООД - София, която и без това има договор за охрана на топлоцентралата до 2013 г. По него топлоцентралата брояла над 200 хил. лв. месечно”, пише сайтът. А ние направихме проста сметка: при 50 пазачи, колкото има ТЕЦ-ът, това прави 4000 лева на човек месечна заплата. Но вътрешни източници твърдят, че приходът се дели така: около 40 хил. лв. за заплати на охранителите и над 160 хил. лв. за когото трябва. За кого ли? Щетата за централата за срока на 5-годишния договор е близо 9 млн. лв.


Утре ще ви разкажем как по данни на колегите от Стандарт приятелката на Христозов двойно смуче от държавата – веднъж от неплатени 45 млн. лв на хазната, но с печалба от заводски ТЕЦ във Видин, на който директорът на Марица Изток 2 бил консултант, и втори път – от самата Марица Изток 2, на които поддържа климатиците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева