Новината от посещението на държавния секретар Блинкен в Киев е, че България ще бъде въоръжена по новата програма за 2 милиарда долара, с която САЩ ще въоръжават близки, или както ги определят от Вашингтон "съседни" до Украйна държави - общо 19 с домакините му

Свързани новини

08.09.2022 19:09

Въоръжават България и Балканите без Турция и Албания от $2-та млрд. на Блинкен

Видян 3427 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новината от посещението на държавния секретар Блинкен в Киев е, че България ще бъде въоръжена по новата програма за 2 милиарда долара, с която САЩ ще въоръжават близки, или както ги определят от Вашингтон "съседни" до Украйна държави - общо 19 с домакините му. Детайлите са още по-интересни: на фона на зреещия конфликт между Гърция и Турция в Егейско море, който достигна най-острата си фаза от десетилетия, Анкара е демонстративно изключение в списъка. Тя е единствената черноморска държава, която не попада сред подпомаганите по проекта Блинкен, на снимката с киевския си колега Кулеба, като не броим - естествено - Русия. Всички останали "съседи" по море сме вътре - Украйна, Румъния, България, даже Грузия.


На фона на присъствието на Косово и РСМ в списъка на държавния секретар, чието въоръжаване идва на фона на нарастващото и искрящо на моменти напрежение с Белград в непризнатата от 5 държави в ЕС бивша сръбска автономна област, интересно е отсъствието на Албания от листата. При положение, че тя досега беше главен фаворит и инструмент за влияние на САЩ в размирния регион на Западните Балкани, посредством етническия фактор и нейните малцинства в комшийските републики.


Интересно е съвпадението, че в същия регион тези дни прави обиколка президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Което със сигурност никак не е случайно. Турция е с най-силно присъствие и най-демонстриран интерес в региона през последните 2 десетилетия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.09.2022 06:02

    САЩ МАЙСТОРСКИ ескалира войната и ни готви погром-"фронтова държава"-навремето Нюланд го изрече......затова ни пълнят с войски и дават много оръжие за Украйна.....да палят ЕВРОПА

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

Ирански прелести

Ирански прелести: Фото на деня

Ирански прелести: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец