Свързани новини

18.06.2009 13:30

Вацлав Клаус подготвя нов удар по Договора от Лисабон

Видян 1790 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес започва двудневен Европейки съвет – редовната среща на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз, под председателството на чешкия премиер Ян Фишер.


На Съвета ще се обсъдят най-важните проблеми пред съюза в момента - световната икономическа и финансова криза, необходимостта от засилен финансов контрол, привеждането в ред на националните бюджети, трудовата заетост и борбата с климатичните промени. И без това натовареният дневен ред на срещата обаче рискува да се претовари от проблема около избора на следващ председател на ЕК. Европейската народна партия настоява, че Европейският съвет трябва да номинира Жозе Мануел Барозу като следващ председател на Европейската комисия. Срещу процедурата възразяват редица страни от Европейския съюз, които настояват първо да се изчака ирландския референдум по Договора от Лисабон. Референдум, който ще бъде на дълго и на широко обсъждан днес в Брюксел. За целта са обещани не малко гаранции на Дъблин, за да могат ирландците да гласуват с “да”. Но темата очевидно разделя европейците. Чешкият президент Вацлав Клаус, който е известен евроскептик, вчера настоя неговите съображения също да бъдат гласувани от чешкия парламент. Непризнат от министър-председател, който въпреки това е от неговия лагер, после и от парламентаристите, който ратифицираха Договора от Лисабон, чешкият президент е все по-изолиран в своя замък в Прага. Неговите крайности и непримиримост, а също и благосклонността му спрямо Русия, са уморителни дори за антиевропейците от неговия лагер. Въпросът, който обаче Клаус поставя не е абсурден и други европейски ръководители биха могли да го повдигнат на свой ред. Дали гаранциите, дадени на Ирландия, за да приеме Договора от Лисабон, следва да бъдат валидни и за всеки друг международен договор? Въпреки всичко новият чешки премиер Ян Фишер заяви, че Договорът може да влезе в сила и без подписа на държавния глава. Но въпросът, без съмнение, ще се дебатира на Европейския съвет, който Чехия председателства в края на тази седмица. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.