31.05.2024 10:59

Възрастните хора трябва да бъдат насърчавани да правят секс в домовете за възрастни хора: Експертите

Видян 983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново проучване показва, че възрастните хора трябва да бъдат насърчавани да правят секс в домовете за възрастни хора, ако желаят това.

Персоналът на домовете за възрастни хора трябва да бъде обучен да оказва подкрепа на възрастните хора, които желаят да водят активен полов живот.

Често обаче „възрастните хора са по-склонни да се сблъскват с дискриминация, когато става въпрос за сексуалното им здраве и благополучие“, както и за всякакви трудности, които могат да имат в секса.


Освен това медицинските специалисти не се отнасят сериозно към връзките, се казва в проучването.

Благодарение на Хартата за сексуални права на Университета на Шефилд в домовете за възрастни хора в Шефилд ще бъде въведено ново обучение, предназначено да премахне бариерите и да се справи с дискриминацията, с която възрастните хора могат да се сблъскат по отношение на секса и взаимоотношенията.


Първата в Обединеното кралство Харта на сексуалните права е създадена от изследователи от Института за здравословен начин на живот към университета в сътрудничество с организацията Age-friendly Sheffield.

Тя беше лансирана през 2022 г., за да помогне за преодоляване на мълчанието около сексуалния живот на възрастните хора, като същевременно подобри сексуалното здраве и благосъстояние.

Тя е създадена, за да даде възможност на хората да водят открити и откровени дискусии за секса, така че възрастните хора да могат да получат необходимата им подкрепа, като службите за подкрепа се ръководят от начина, по който тя трябва да бъде предоставена.

Проучванията показват, че по-възрастните хора е по-вероятно да се сблъскат с дискриминация, когато става въпрос за сексуалното им здраве и благополучие, като например трудностите да не се приемат сериозно от медицинските специалисти или да не могат да управляват сексуалните си прояви в домовете за грижи поради липса на уединение заедно с отношението на персонала.


 Хартата представлява набор от материали, предназначени да помогнат на професионалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи, на доставчиците на услуги и на по-широката общественост да разработят приобщаващи практики и политики, за да гарантират, че към хората се отнасят с достойнството и уважението, които заслужават, независимо от възрастта им.

Професор Шарън Хинчлиф, водещ изследовател на проекта и професор по психология и здраве в Училището за съюзнически здравни професии, медицински сестри и акушерки към университета, заяви: „В социалните грижи за възрастни е важно да има отворена култура по отношение на сексуалността, така че хартата помага за създаването ѝ.

„Разработваните от нас ресурси ще бъдат ключова стъпка в предоставянето на насоки и разбиране на персонала на домовете за възрастни хора, от които се нуждае, за да оказва по-добра подкрепа на обитателите.

Проучваме също така начини за разширяване на литературата по отношение на транссексуалните и различните сексуални идентичности, за да направим хартата още по-всеобхватна. 


 Източник: dailymail.co.uk



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей